Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Keresés eredménye

A találat a megadott pénzforgalmi áfa elszámolása tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
A találat: Pénzforgalmiáfa-elszámolás áfája
Kérdés: A társaság a pénzforgalmiáfa-elszámolást választotta. A vevővel szemben 127 ezer forint követelése volt, amelyre egy korábbi évben értékvesztést számolt el. 2017. 12. 31-én a vevő felszámolójától kapott nyilatkozat alapján ezt leírta behajthatatlan követelésként (T 319 - K 311, 127 000 Ft). Sajnos a pénzforgalmi áfa technikai számlán nyilvántartott 27 000 Ft áfa leírása nem történt meg. Ezt hogyan kellett volna könyvelni 2017-ben, illetve most - utólag - 2018-ban?
Részlet a válaszból: […]szerinti esetben azonban a vevő nem fizetett, már felszámolási eljárás alatt áll, a felszámoló nyilatkozata szerint nem is fog fizetni (ezért került a követelés a könyvekből kivezetésre). Mi a teendő ez esetben?Az Áfa-tv. 196/B. §-a (3) bekezdésének b) pontja alapján az ellenérték jóváírásának, kézhezvételének, megfizetésének kell tekinteni azt is, ha az abból származó követelése vagy kötelezettsége engedményezés, elengedés, tartozásátvállalás miatt vagy más módon szűnik meg. Ebből következik a válasz, a felszámított, a pénzforgalmi áfa technikai számlán nyilvántartott áfát nem lehet leírni, azt elő kell írni fizetendő áfabefizetési kötelezettségként (T 4799 - K 467, 27 000 Ft). Ezt az adóhatósággal szembeni kötelezettséget[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. szeptember 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7692
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,