Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott számla (kerekítés) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Kerekítés a számlán

Kérdés: Megfelel-e a jogszabályoknak az olyan, belföldi által, de devizában kiállított számla, ahol a devizaérték kerekítetten van feltüntetve az összesítő részben? Például nettó 777 euró, áfa 194 euró, bruttó 971 euró. Egyre több partnerünk tér át ilyen számlázásra. Jogszabályi rendelkezés hiányában nem tudjuk visszaküldeni, pedig a kerekítés az áfaérték forintban kifejezett összegére is hatással van. Nem beszélve arról, hogy a könyvelőprogramok többsége nem képes kezelni a számszaki "összefüggéstelenséget". Kérem tanácsukat!
Részlet a válaszból: […]Így nem kifogásolható a kérdésben leírt gyakorlat. A kérdésben azt írják, hogy a kerekítés kihatással van az áfaérték forintban kifizetett összegére is. Ez téves következtetés, mivel a fizetendő, illetve a levonható áfaértéket nem a számlán euróban feltüntetett áfaérték forintra történő átszámításával kell meghatározni. Az Áfa-tv. 80. §-ának (1) bekezdése alapján, ha az adó alapja külföldi pénznemben kifejezett, a forintra történő átszámításhoz a (2) bekezdésben meghatározott árfolyamot kell alkalmazni. Tehát nem az euróban feltüntetett áfát kell forintra átszámítani, hanem annak az alapját, és így megállapítani forintban az áfát. A kérdésben szereplő adatokat kiegészítve a teljesítéskori MNB-árfolyammal, 270 Ft/euróval, az áfa forintban meghatározott értéke: áfaalap: 777x270 = 209 790 Ft, az áfa összege: 209 790x0,25 = 52 447,50 Ft. (Ha a számlán euróban feltüntetett áfát számítjuk át forintra: 194x270 = 52 380 Ft, az eltérés: 67,50 Ft, amely összeg a társaságnak a kerekítésből adódó vesztesége.) Ha a kérdésben említett könyvelőprogram a fizetendő, illetve a levonható áfaértéket a számlán[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. április 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4538
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,