Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Keresés eredménye

A találat a megadott work out tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
A találat: Csomagban vásárolt követelés nyilvántartása
Kérdés: Pénzügyi vállalkozás (főtevékenysége faktorálás) "bizonytalan" work out követelést vásárol egy-egy csomagban. A követelés tartalmaz tőke- és kamatkövetelést is, de előfordulhat, hogy ennek bontása külön nem kerül meghatározásra. A 0. Nyilvántartási számlák számlaosztályban a szerződés szerint az adóstól járó még nem törlesztett összeget kamatra és tőkére meg kell bontani? A befolyó vételár tekintetében a "csomag" összességében vagy egyedenként kell vizsgálni a megtérülést? A magánszemély részére elengedett követelést kell-e jelenteni az APEH-nak, ha a vállalkozás a követelést behajthatatlannak minősíti?
Részlet a válaszból: […]értékével, és az így kapott értékkel meg kell szorozni az egyedi szerződés szerinti (kölcsönből származó követelésnél a felszámított kamattal növelt) követelés összegét, a szorzás eredménye az egyedi követelés arányos vételára. A főkönyvi könyvelésben a csomagban vásárolt követeléseket - az előbbiek szerint meghatározott - arányos vételáron egyedileg kell nyilvántartani. Amennyiben az adós fizet, a fizetett összeggel az egyedileg kimutatott arányos vételárat kell csökkenteni. Amennyiben többet fizet, mint az arányos vételár, a különbözetet a pénzügyi műveletek egyéb bevételei között kell elszámolni. Ha a csomagban vásárolt követelés az Szt. előírásai szerint behajthatatlanná válik, a behajthatatlan követelést - ez esetben - a pénzügyi műveletek egyéb ráfordítási között kell elszámolni. A Tao-tv. 3. számú mellékletének A/10. pontja alapján a bíróság előtt nem érvényesíthető, továbbá az elévült követelés miatt elszámolt ráfordítás (értékvesztés, behajthatatlanság címén leírt összeg) nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült ráfordítás, így annak összegével az adózás előtti eredményt növelni kell. A magánszeméllyel szembeni követelés behajthatatlanná minősítése során tekintettel kell lenni az Szja-tv. 4. §-a (2) bekezdésében foglaltakra is, mely szerint bevétel a magánszemély által bármely jogcímen[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. március 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2545
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,