Étkezés vállalati üdülőben

Kérdés: Hogyan kell a vállalati üdülőben felszolgált étkezés költségeit elszámolni, számlázni? A társaság saját tulajdonú üdülőjében egyrészt szálláshelyet, másrészt az igénylőnek étkezést is kínál. Az étkezés úgy történik, hogy a közeli vendéglátótól megrendeljük az ebédet, amit ők kiszállítanak, az üdülőben csak az étel melegítése és felszolgálása történik. A reggelihez és a vacsorához mi vásároljuk meg az élelmiszert, amit adagolunk és felszolgálunk. Az üdülési díj külön-külön tartalmazza a szállás, illetve az étkezés díját. A szállást 15 százalékos áfakulccsal számlázzuk, de milyen kulccsal számlázzuk az étkezést?
Részlet a válaszából: […] ...– annak megtérítése esetén sem – nem lehet közvetített szolgáltatás (mert nem szolgáltatásnyújtás), de nem lehet az eladott áruk beszerzési értéke sem, mert az igénybe vevők részére nem élelmiszert számláznak. Az üdítő- és egyéb italok bekerülési értéke...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 30.
Kapcsolódó címkék:  

Kereskedelmi árun végzett munkák elszámolása

Kérdés: Kereskedelemmel foglalkozó társaság vagyunk. Importból szerezzük be az árut. Az áru értékesítése nem változatlan formában történik, hanem anyagot, alkatrészt használunk fel. Hogyan kell elszámolni az anyag értékét és a munkadíjat?
Részlet a válaszából: […] ...majd mint saját termelésű készletet kell értékesítésként elszámolni. (Ez esetben tehát nem lehet az értékesítéskor eladott áruk beszerzési értékét kimutatni.) A saját termelésű készlet közvetlen önköltségét az új Szt. 51. §-a alapján kell...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. október 25.