Termék-előállítás költségeinek könyvelése

Kérdés: Kis forgalmú kft. hús és húskészítmények kiskereskedelme mellett húsfeldolgozással, -tartósítással, húskészítmények előállításával is foglalkozik. A termék előállításához beszerzett alapanyagokat anyagköltségként (az 511. számlán), az értékesítéshez beszerzett termékeket az eladott áruk beszerzési értékeként (elábéként a 814. számlán) számolja el. Év közben a készletszámlákra nem könyvelünk. Év végén a leltár alapján történik a készletre vétel. Év közben a saját előállítású termékeket kell-e könyvelni? A költség a beszerzéskor vagy az értékesítéskor jelenik meg? A 6-7. számlaosztályt nem használják. Az előállított saját termelésű termék 1-2 nap alatt elfogy (a kis mennyiség miatt).
Részlet a válaszából: […] ...alapjánfeltételezzük, hogy a kft. az eredménykimutatást összköltségeljárással készítiel. Ennek figyelembevételével adjuk meg a kérdésekre a választ, és igazoljukvissza azt, hogy a kérdésben leírtak lényegében a vonatkozó előírásokkalösszhangban vannak.A félkész...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. május 5.
Kapcsolódó címke:

Készleteltérések rendezése

Kérdés: Hogyan kell elszámolni a vásárolt és a saját termelésű készletek leltározása során megállapított készleteltérések értékét? Ha az eltérés egy része nyilvántartási, elszámolási hibára vezethető vissza, hogyan kell helyesen könyvelni?
Részlet a válaszából: […] ...akkor az eltéréseket és azok okait jegyzőkönyvbe kell foglalni, majd helyesbítő bizonylatok kiállításával kell a leltár szerinti értékre helyesbíteni a könyv (a nyilvántartás) szerinti értéket a megfelelő költségszámlával, a saját termelésű...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. február 14.
Kapcsolódó címkék: