Mintaboltban lévő készlet értékelése

Kérdés: Cégünk mintaboltjában saját termelésű péksüteményt és árut (üdítő, cukrászsütemények) árusít, valamint saját konyhát üzemeltet, ahol a vásárolt alapanyagokból hideg-, illetve melegkonyhai ételt készítenek helybeli fogyasztásra. Ezeknek a norma szerinti elszámolása szinte lehetetlen. Önök már adtak választ arra az esetre, ha kétféle csoport van a mintaboltokban, de mi a helyes számviteli elszámolás ebben az esetben?
Részlet a válaszából: […] ...egyáltalán nem lehetett értékesíteni. A csökkentettértéken értékesített, illetve az egyáltalán nem értékesíthető termékrőljegyzőkönyvet kellett felvenni, azzal dokumentálva a saját termelésű készletekés áruk olyan csökkenését fogyasztói áron, amelynek...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. május 17.
Kapcsolódó címkék:    

Készleteltérések rendezése

Kérdés: Hogyan kell elszámolni a vásárolt és a saját termelésű készletek leltározása során megállapított készleteltérések értékét? Ha az eltérés egy része nyilvántartási, elszámolási hibára vezethető vissza, hogyan kell helyesen könyvelni?
Részlet a válaszából: […] ...nyilvántartási, elszámolási hibákra (adminisztratív hiányosságokra) vezethetők vissza, akkor az eltéréseket és azok okait jegyzőkönyvbe kell foglalni, majd helyesbítő bizonylatok kiállításával kell a leltár szerinti értékre helyesbíteni a könyv (a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. február 14.
Kapcsolódó címkék: