Étkezés vállalati üdülőben

Kérdés: Hogyan kell a vállalati üdülőben felszolgált étkezés költségeit elszámolni, számlázni? A társaság saját tulajdonú üdülőjében egyrészt szálláshelyet, másrészt az igénylőnek étkezést is kínál. Az étkezés úgy történik, hogy a közeli vendéglátótól megrendeljük az ebédet, amit ők kiszállítanak, az üdülőben csak az étel melegítése és felszolgálása történik. A reggelihez és a vacsorához mi vásároljuk meg az élelmiszert, amit adagolunk és felszolgálunk. Az üdülési díj külön-külön tartalmazza a szállás, illetve az étkezés díját. A szállást 15 százalékos áfakulccsal számlázzuk, de milyen kulccsal számlázzuk az étkezést?
Részlet a válaszából: […] ...költségek elsődleges elszámolása az 5. számlaosztályban történik, az általános előírások szerint. (Amennyiben a kiszállított ebéd továbbszámlázása közvetített szolgáltatásnak minősül, akkor azt elsődlegesen is a 8. számlaosztályban kell elszámolni!)A...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 30.
Kapcsolódó címkék:  

Iparűzési adó: könyvkiadás

Kérdés: Ügyfelem könyvkiadással foglalkozó céget vezet. Visszatérő problémája az esedékes iparűzési adó alapjának megállapítása, a nettó árbevétellel szemben milyen költségek érvényesíthetők. A mások által végzett szolgáltatások közül melyek azok, amelyek az iparűzési adó adóalapját csökkentő tételként figyelembe vehetők?
Részlet a válaszából: […] ...vagy adásvételi szerződéssel vásárolja meg a könyvet. A könyv értékesítésekor a könyvkiadó által igénybe vett szolgáltatások továbbszámlázása úgy, hogy az a számlából egyértelműen megállapítható legyen, elképzelhetetlen.A könyvkiadáshoz igénybe vett...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. március 4.
Kapcsolódó címkék: