Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott könyvkiadás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Iparűzési adó: könyvkiadás

Kérdés: Ügyfelem könyvkiadással foglalkozó céget vezet. Visszatérő problémája az esedékes iparűzési adó alapjának megállapítása, a nettó árbevétellel szemben milyen költségek érvényesíthetők. A mások által végzett szolgáltatások közül melyek azok, amelyek az iparűzési adó adóalapját csökkentő tételként figyelembe vehetők?
Részlet a válaszból: […]közvetített szolgáltatás értéke. Könyvkiadásnál a nettó árbevételt az értékesített könyvek eladási ára jelenti. A könyvek értékesítésekor a "megrendelő" nem értelmezhető, vevő van, aki írásbeli szerződés nélkül vagy adásvételi szerződéssel vásárolja meg a könyvet. A könyv értékesítésekor a könyvkiadó által igénybe vett szolgáltatások továbbszámlázása úgy, hogy az a számlából egyértelműen megállapítható legyen, elképzelhetetlen. A könyvkiadáshoz igénybe vett nyomdai kivitelezést, fordítást, számítógépes tördelést, grafikai stúdiói kivitelezést - jellemzően más szervezetek végzik - az igénybe vett szolgáltatások költségei között kell elszámolni, nem lehet közvetített szolgáltatás. A szerzői jogdíj, a korrektúrázás, lektorálás pedig a személyi jellegű ráfordítások (vagy a bérköltség, vagy a személyi jellegű egyéb kifizetések) közé tartozik. A Htv. közvetített szolgáltatások értékébe tartozónak tekinti a közvetített szolgáltatások közé nem tartozó, a vállalkozás által továbbszámlázott olyan alvállalkozói teljesítés értékét is, amelyek végzése során a vállalkozás mind megrendelőjével, mind alvállalkozójával a Ptk. szerinti - írásban kötött - vállalkozási szerződéses kapcsolatban áll. Az előzőekből következik, hogy a könyvkiadó és a könyv vevője között nincs vállalkozási szerződéses kapcsolat. Ha a könyvkiadó a Ptk. XXXV. fejezete szerint nem vállalkozó, akkor a Ptk. szerint nem lehet[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. március 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1612
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,