Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Foglaló az áfakörben

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2001. március 22. (Számviteli Levelek 6. szám, 84. kérdés)

Kérdés: A foglaló az Áfa-törvényben nem szerepel, csak a Ptk.-ban. Ha foglaló szerepel a számlán, az áfát visszaigénylem, mert a szerződésben az szerepel, hogy a foglaló a vételár része lesz (ezért követelésként tartom nyilván). Helyesen jártam-e el, ha a foglalóként számlázott összeget előlegként kezeltem?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]teljesítésért járó ellenértékbe való beszámításra, az átadott (jóváírt) pénz után áfafizetési kötelezettség keletkezik. A foglalót ezért adóztathatóvá teszi az a körülmény, hogy a Ptk. 244. §-a szerint "ha a szerződést teljesítik, a foglalót a szolgáltatás ellenértékébe be kell számítani". (Természetesen van olyan foglaló, amely nem alkalmas beszámításra, az a szerződés teljesítésekor visszajár. Akkor előlegként értelemszerűen áfafizetés sem lehet. A szóban forgó eset azonban nem ilyen.) Amennyiben az ügylet[…]

Figyelmébe ajánljuk

Társaságunk baromfifeldolgozással és -értékesítéssel foglalkozik. Negyedéves áfabevalló. A II. negyedévben (áprilisban) exporttámogatásban részesült. Az exporttámogatás miatt kell-e arányosítani az előzetesen felszámított áfát?

Tovább a teljes cikkhez

Egy bt. 2018. 11. 01-től áttért a kata hatálya alá. Hogyan kell könyvelnem az alábbi tételeket a 2018. 10. 31-i zárás során?
- Tárgyieszköz-beszerzésre 2018-ban támogatást kapott, az egyéb bevételt elhatároltam, meg kell-e szüntetni ezt az elhatárolást?
-...

Tovább a teljes cikkhez

Ingatlanforgalmazóként magánszemélytől vásárolok telket. A magánszemély értékesítése is áfakötelezettség alá esik?

Tovább a teljes cikkhez

Cégünk elektronikai alkatrészek gyártásával foglalkozik. Időnként vásárolunk géprongyot, értékesítünk ónsalakot. Az ónsalak értékesítése során a számlában nem tüntetünk fel áfát, és szövegesen utalunk arra, hogy az adó fizetésére a terméket beszerző adóalany a...

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére