Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Iparűzési adó alapja igénybe vett szolgáltatásnál

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2002. szeptember 19. (Számviteli Levelek 44. szám, 880. kérdés)

Kérdés: A fenntartásiköltség-számlákból külön könyveljük az anyagköltséget és a munkadíjat. Helyesen járunk-e el? Mi vehető figyelembe ez esetben az iparűzési adónál?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]költségkénti elszámoláskor pedig anyagköltségként), az igénybe vett szolgáltatásokat pedig az anyagjellegű ráfordítások között kell könyvelni. A javításról, a gépjármű karbantartásáról kapott számla az igénybe vett szolgáltatás ellenértékét tartalmazza akkor is, ha azon külön feltüntetik a javításhoz, a karbantartáshoz felhasznált anyagköltséget és külön a munkadíjat. Az ilyen számlában szereplő anyagköltséget a szolgáltatást igénybe vevő nem számolhatja el anyagköltségként (nem anyagbeszerzés[…]

Figyelmébe ajánljuk

Kérjük, szíveskedjenek bemutatni az iparűzési adó könyvelését példán keresztül, évszámokkal! Mit, milyen dátummal kell elszámolni: 2017-es bevallásban kivetett előlegek, 2018. évi befizetések (keresztfélév megzavar), 2018. 12. 20-i feltöltés és 2018. évi bevallás összege.

Tovább a teljes cikkhez

A saját termelésű készletek előállítása során felmerült költségek összegével az iparűzésiadó-alap csökkenthető-e valamilyen jogcímen?

Tovább a teljes cikkhez

A fogorvosi bt. az OEP alapellátás-támogatást (visszafizetés nélkül) az Szt. 77. §-a alapján egyéb bevételként kezeli. Ha nem nettó árbevétel, beszámít-e az iparűzésiadó-alapba?

Tovább a teljes cikkhez

Hogyan kell az iparűzésiadó-alap megosztása során eljárni, ha az építőipari tevékenységet fővállalkozóként folytató vállalkozás a telephelynek minősülő építkezés helyszínén konkrét munkát nem végez, minden feladatot alvállalkozók látnak el?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére