Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Kölcsön jelzáloghitelből

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2005. február 17. (Számviteli Levelek 100. szám, 2069. kérdés)

Kérdés: A kft.-nek idegen forrásra volt szüksége, a társaság azonban nem tudott bankhitelt igénybe venni. Ezért az ügyvezető jelzáloghitelt vett fel, amit a társaság rendelkezésére bocsátott. Hogyan lehet a felvett hitel összegét a társaságba bevinni? Az ügyvezető által felvett jelzáloghitel kamatait a társaságnál mikor, milyen módon lehet elszámolni?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]a kft. (a kft.-t képviselő másik tag, tulajdonos) közötti kölcsönszerződéssel kell alátámasztani. A Ptk. előírásai szerint elkészített kölcsönszerződésben rögzíteni kell a kölcsön összegét, a kölcsön viszszafizetésének, törlesztésének feltételeit, a visszafizetés (a törlesztés) időpontját (időpontjait), továbbá a kölcsön kamatának mértékét, fizetésének módját, feltételeit. Nyilvánvaló, hogy a kölcsön törlesztőösszegét, a kölcsön törlesztésének időpontját, a kamat mértékét, összegét, a kamatfizetés időpontjait az ügyvezető[…]

Figyelmébe ajánljuk

A devizában fennálló tagi hitel a 2023. évig tartó futamidő alatt hogyan szerepel a könyveinkben a kölcsönt adónál? Különös tekintettel az év végi devizás átértékelésekre és a járó, de nem esedékes kamatok elszámolását illetően.

Tovább a teljes cikkhez

Bt.-nél hogyan lehet tagi hitelből jegyzett tőkét emelni?

Tovább a teljes cikkhez

"A" kft. jelentős összegű tagi hitellel rendelkezik. A vállalkozás 2008-ban alakult, azóta minden évben veszteséges volt. Az egyik tag szeretné eladni az üzletrészét, de a felgyülemlett tagi hitel ezt akadályozza. Lehet-e tagi hitelből jegyzett tőkét emelni? Szükséges-e...

Tovább a teljes cikkhez

Évek alatt felgyülemlett tagi hitel elengedésére van-e lehetőség? A tagi kölcsönről a beltag lemond a bt. javára. Hogyan kell ezt számvitelileg kezelni? Kapcsolódik-e hozzá adófizetési kötelezettség?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére