Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Értékvesztés kivezetése

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2010. augusztus 5. (Számviteli Levelek 225. szám, 4657. kérdés)

Kérdés: A társaság vevői már 2004-ben nem fizettek, ezért haladéktalanul intézkedésekre került sor a vételár behajtása érdekében, ám ezek a mai napig eredménytelenek maradtak. Még büntető­feljelentésre is sor került. A követelésre 100%-ban a társaság értékvesztést számolt el, amelynek a társaságiadó-vonzatát megfizette. A vevőket 2005-ben és 2008-ban törölték a cégbírósági nyilvántartásból. Volt, amelyiket felszámolási eljárás kezdeményezése, illetve végelszámolás elrendelése nélkül hivatalból töröltek, és volt, amelyiket felszámolási eljárás keretében. A felszámolótól és a bíróságtól nem kapott a társaság értesítést. (A követelését be sem jelentette a felszámolónál, hogy a bejelentés díjával ne növelje tovább a veszteségét!) Mivel a felszámolótól nem érkezett értesítés, a követelés a mai napig értékvesztésként szerepel a társaság könyveiben. Mikor kell a könyvekből kivezetni az értékvesztett követelést? Szükséges-e emiatt önellenőrzést végezni? Lehet-e 2010-ben adóalap-csökkentést elszámolni a Tao-tv. 7. §-a (1) bekezdésének n) pontja alapján?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]legyen. Eredmény az is, ha a megbízottak azt dokumentálják, hogy az adós fizetésképtelen, és a jövőben sem lesz a tartozása kiegyenlítésének fedezete, esetleg indokolt a felszámolási eljárást az adós ellen megindítani. A kérdésben az intézkedések eredményéről nincs szó! Önmagában az a tény, hogy a cégeket törölték a cégjegyzékből, nem jelenti azt, hogy a megszűnt társaságok vagyonából részben vagy egészen a kérdező cég követelését nem lehetett volna kiegyenlíteni. De ha meg sem próbálták? Erre utal az is, hogy - némely esetekben - követelésüket be sem jelentették a felszámolónak. Ez esetben a felszámolótól hiába várták az értesítést, mert a felszámoló jogszerűen úgy tekintette a felszámolásra kerülő cégnél kimutatott (ha egyáltalán ki volt mutatva) kötelezettséget, hogy az nem kötelezettség, hiszen a hitelező nem jelezte neki a követelését. Természetesen, ha az adós cég már nem létezik (az még nem elég, hogy a cégjegyzékből törölték), mert a felszámolási, esetleg végelszámolási eljárás már befejeződött, akkor - általában - már nincs kitől követelni, tehát a követelést a könyvekből ki kell vezetni. Tekintettel azonban arra, hogy a követelés behajthatatlanságát az Szt.-ben előírt módon a társaság nem dokumentálta, nem behajthatatlan, hanem elévült követelés jogcímén kell azt a könyvekből kivezetni. Ennek a minősítésnek a Tao-tv. 7. §-a (1) bekezdése n) pontjának alkalmazhatósága kérdésében van jelentősége. A hivatkozott n) pont szerint az adózás előtti eredményt csökkentő tételként a behajthatatlan követelésre elszámolt[…]

Figyelmébe ajánljuk

Saját termelésű és vásárolt készletek értékvesztése esetén miért helytelen az egyedi cikkszámon történő elszámolás? Miért kell, miért tartják indokoltnak számlacsoportonként elkülönítetten kimutatni az elszámolt értékvesztést és annak visszaírását?

Tovább a teljes cikkhez

Befektetési célú vagy forgatási célú értékpapír értékvesztése - felszámolás miatt - növeli-e a társasági adó alapját 2004-ben, illetve 2003-ban?

Tovább a teljes cikkhez

Hogyan könyveljük a saját termelésű készletek értékvesztését és az értékvesztés visszaírását?

Tovább a teljes cikkhez

Egyik ügyfelünk új gépjárművek forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik. 2010. december 31-én készleten lévő személygépkocsik közül 2 db-ot 2008. 04. hónapban vásároltak. Ezek a járművek teljesen újak, nulla kilométeresek. Mégis értékvesztesnek lehet...

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére