Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Lakásfenntartás áfája

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2011. január 27. (Számviteli Levelek 236. szám, 4886. kérdés)

Kérdés: A cég bérel egy lakást a társasháztól, amelyet irodaként kíván használni. A tulajdoni lapon lakóingatlan szerepel. A cég székhelye máshol van. A kérdésem az, hogy a bérelt lakásban lévő iroda fenntartási, karbantartási költségei, valamint a hozzá kapcsolódó rezsiszámlák áfatartalma levonhatók-e? Át kell-e minősíteni vagy bejelenteni az önkormányzathoz? Mi a helyes eljárás?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]felújításához szükséges terméket terhelő előzetesen felszámított adó, továbbá - a lakóingatlan építéséhez, felújításához szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó. Bár a törvény felújításról szól, az Áfa-tv. vonatkozó rendelkezéseinek többször megjelent értelmezése alapján (Számviteli Levelek 230. számában a 4758. kérdésre, illetve a 235. számban a 4868. kérdésre adott válaszokban kifejtett módon) a bérelt lakásban lévő iroda állagmegóvásának, fenntartásának, karbantartásának a költségeit, a beszerzéseit terhelő előzetesen felszámított áfa sem vonható le. Mit tehet a kérdező? Amíg a tulajdoni lapon lakóingatlan szerepel, addig csak annyit, hogy a beszerzések áfáját a bekerülési érték részének tekinti, illetve a szolgáltatások előzetesen felszámított áfáját is költségként számolja el. Egyetlen lakásnak a bérelt irodakénti használata nem feltétlenül indokolja az átminősítést, még a[…]

Figyelmébe ajánljuk

Az oktatást szolgáló építmények bérbeadása már nem szerepel az Áfa-tv. tárgyi adómentes mellékletében. Az alkalmazandó adómérték így 2004. január 1-jétől 25 százalék?

Tovább a teljes cikkhez

A vadásztársaságnak kétféle bevétele van. Az egyik tagdíjból, a másik gazdálkodási tevékenységből. A tagdíjból vásárolt eszközök előzetesen felszámított áfája levonható-e, vagy azt arányosítani kell?

Tovább a teljes cikkhez

Áfa szempontjából hogyan soroljuk be a pénzérmékkel, papírpénzzel kapcsolatos kereskedelmet, ha van köztük érvényes fizetőeszközként használható is? Pl. folyamatos sorszámú 20 000 Ft a piacon ér 24 000 Ft-ot.

Tovább a teljes cikkhez

A cég ügyviteli szolgáltatást végez sportegyesületnek (a továbbiakban FC), utánpótlás-neveléssel foglalkozik, játékosaival (12-18 éves) kizárólag amatőr szerződéseket köthetnek. Az Áfa-tv. 2. számú mellékletének 22. pontja szerint az amatőr sportszolgáltatás tárgyi...

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére