Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Áttérés katára (eva)

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2013. április 25. (Számviteli Levelek 284. szám, 5832. kérdés)

Kérdés: Az Szt. hatálya alá tartozó, Eva-tv. szerint adózó bt. 2013. 01. 01-től átjelentkezett a Kata-tv. hatálya alá. Az evás időszakban nem keletkezett eredménytartaléka. Az evás időszak előtti eredménytartalékát a 16%-os osztalékadót kiváltó adóval 3 év alatt fizet meg. A 2012. évi mérlegben szerepeltetni kell-e az evás időszak előtti eredménytartalékot, vagy elő kell írni osztalékkifizetésként?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]részesedésre" sorába csak akkor kell az adott esetben az evás időszak előtti eredménytartalékot beállítani, ha a taggyűlése úgy határozott, hogy azt a beszámoló jóváhagyása után ténylegesen ki is fizeti.A kérdés szerint a bt. az osztalék utáni adót kiváltó adót fizeti meg 3 év alatt. Ebből az következik, hogy az evás időszak előtti eredménytartalék változatlan összegben a 2012. évi beszámoló jóváhagyott mérlegének eredménytartaléka sorában kell, hogy szerepeljen.A katát választó bt. csak 2013. 01. 01-től nem tartozik a számviteli törvény hatálya alá. Ezt az időpontot követően nem terheli a könyvvezetési kötelezettség,[…]

Figyelmébe ajánljuk

Év közben át lehet-e térni a kettős könyvvitelről az egyszeres könyvvitelre, illetve a kettős könyvvitelről vissza lehet-e térni az egyszeresre?

Tovább a teljes cikkhez

Ha egy egyszeres könyvvezetést végző kamara 2015-től szeretne a kettős könyvvitelre áttérni, mert olyan tevékenységet is fog végezni, ami nem konkrétan a kamarai tevékenységhez kötődik, és ami áfás lesz, milyen bejelentési kötelezettsége van az áttéréskor? Van-e...

Tovább a teljes cikkhez

Betéti társaságunk 2004. január 1-jével áttér a kettős könyvvitelre. A 2004. évi beszámolóban mi szerepel bázisadatként?

Tovább a teljes cikkhez

Egyesület és alapítvány (nem közhasznú) 2011. december 31-éig egyszeres könyvvitelt vezetett. A bevallásokat is ennek megfelelően nyújtották be. Most vettem át a könyvelést, 2012. januártól áttérhetek kettős könyvvitelre, ha nem lett bejelentve az áttérés szándéka?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére