Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Magyar termék értékesítése svájci fióktelepen keresztül

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2013. július 25. (Számviteli Levelek 289. szám, 5962. kérdés)

Kérdés: Tisztítószerek gyártásával foglalkozó magyar cég a Magyarországon gyártott tisztítószereket fióktelepére, Svájcba kívánja kiszállítani és ott értékesíteni. Pénzügyi rendezés nem lesz. Magyarországon ez termékértékesítésnek minősül, és mint export szerepel az áfabevallásban, vagy mint vagyonmozgás az áfában nem is szerepel? Kell-e számlát kiállítani, vagy elegendő a szállítólevél? A könyvekben a készletmozgást kell szerepeltetni önköltségi áron? Vámoltatásra szükség van?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]magyarországi raktárban szerepel, hanem a fióktelepi raktárban. Ettől függetlenül a fióktelep könyvelésében beszerzésként és a magyar társasággal szembeni kötelezettségként kell kimutatni, értékesítését pedig a fióktelepnél is (a magyar társaságnál is) az eladási áron árbevételként, a könyv szerinti értéken az eladott áruk bekerülési értékeként kell kimutatni, illetve közvetlen önköltségen elszámolni.Mivel a svájci fióktelepre történő kiszállítással a kiszállított tisztítószerek végleg elhagyják Magyarországot, a fióktelep pedig svájci adóalany, az Áfa-tv.-nek az adó alóli mentesség termék Közösség területén kívülre történő értékesítéséhez kapcsolódó előírásait alkalmazni kell. Az adó[…]

Figyelmébe ajánljuk

Evás egyéni vállalkozó vagyok. A bejelentkezés évében beszerzett 50 ezer forint alatti tárgyieszköz-beszerzés után az áfát megfizettem. Kérdés, hogy a 2-3 évvel korábban beszerzett tárgyi eszköz értékesítésekor kell-e áfát is fizetni az eva alapját képező összeg után?

Tovább a teljes cikkhez

Élelmiszerüzlet beszállító partnerétől bizonyos összegű vásárlás esetén 1 üveg italt kap jelképes összegért, 1 Ft-tal számlázva, 25%-os áfával. Hogyan kell elszámolni abban az esetben, ha az italt értékesítjük, vagy ha azt az üzlet dolgozói elfogyasztják?

Tovább a teljes cikkhez

Hogyan kell könyvelni a használt cégautó értékesítésekor az utólagosan levonható áfát?

Tovább a teljes cikkhez

Kell-e a forgalommal arányosan utólag adott engedménynél általános forgalmi adót elszámolni?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére