Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Munkaerő-kölcsönzés fordított adózásának változása

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2021. április 15. (Számviteli Levelek 443. szám, 8486. kérdés)

Kérdés: 2021. 03. 02-án megjelent a Magyar Közlönyben az 1/2021. PM határozat, melyben kihirdetésre kerül, hogy a munkaerő-kölcsönzés (az építőipari kölcsönzéstől eltekintve) a fordított adózás helyett egyenesen adózik. Átmeneti szabályozásról nem tudni. Az áfatörvény vagy a számviteli törvény szerinti teljesítést kell figyelembe venni a rendelet értelmezésekor? Már február elején rendelkeztünk olyan általunk kiállított számlával, mely a 01. havi kölcsönzési szolgáltatásról szól, viszont a számlán szereplő teljesítési dátum áprilisra esik.

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]alkalmazni, amelyek Áfa-tv. szerinti teljesítési időpontja a módosítás hatálybalépésének napját követő időpontra esik. Ennek megfelelően kell eljárni abban az esetben is, ha az adott szolgáltatásnyújtás során a felek az Áfa-tv. 58. §-a szerinti időszakos elszámolásban állapodtak meg.Az Áfa-tv. 58. § (1) bekezdése, valamint az (1a) bekezdés a) és b) pontja szerinti különös rendelkezések értelmében, ha a felek a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás során időszakonkénti elszámolásban vagy fizetésben állapodnak meg, vagy a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékét meghatározott időszakra állapítják meg, akkor a teljesítés a) főszabály szerint az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja; b) a számla vagy a nyugta kibocsátásának időpontja, feltéve, hogy az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszakra vonatkozó ellenérték megtérítésének esedékessége és a számla vagy a nyugta kibocsátása az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját megelőzi; c) az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszakra vonatkozó ellenérték megtérítésének esedékessége, de legfeljebb az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját követő hatvanadik nap, feltéve, hogy az ellenérték megtérítésének esedékessége[…]

Figyelmébe ajánljuk

Kérem, szíveskedjenek bemutatni a munkaerő-kölcsönzés könyvelésének lépéseit!

Tovább a teljes cikkhez

Társaságunk kapacitásának bővítésére romániai (EU-tag) cégtől szakmunkásokat vesz bérbe. A cég euróban számláz. A számla ellenértékét a teljesítés napján érvényes MNB-árfolyamon értékelve számítjuk át forintra. Kérdésem, hogyan kell ezt az áfabevallásban...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó kft. esetében lehet-e az elszámolt bérrel csökkenteni a nettó árbevételt, mivel munkaerő-kölcsönzés esetén valójában a munkaerő változatlan formában történő közvetítése valósul meg?

Tovább a teljes cikkhez

Iparűzési adó esetén a nettó árbevételt mely településen kell figyelembe venni, ha a vállalkozás munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozik, székhelye Budapesten van, de különböző városokban felkutatott és alkalmazott dolgozókat kölcsönöz a székhelytől eltérő városokba?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére