Családon belüliek kapcsolt vállalkozása


A Katv. alkalmazásával és a kapcsolt vállalkozások fogalmával kapcsolatosan az alábbi kérdés merült fel:
Egy család többféle területen többféle vállalkozást működtet. Közreműködik az apa, az anya, a két közös gyerekük, az anya édesanyja, az apa édestestvére és az ő édesapjuk. Többek között adott az "A" Kft., amelyben fele-fele arányban tulajdonos az anya és az apa testvére, ügyvezető az apa testvére. "B" Kft.-ben fele-fele arányban tulajdonos az apa és az anya édesanyja, ügyvezető az egyik gyerek. "A" és "B" Kft. gazdasági kapcsolatban állnak egymással. Az anya, az apa testvére és ez az említett gyerek kata alá bejelentkezett egyéni vállalkozók is, szolgáltatásokat végeznek a családi kft.-k részére is.
Megvalósul-e ebben az esetben a Tao-tv. 4. § 23/c) pontjában foglalt kapcsoltság az egyéni vállalkozók és a két Kft. viszonyában, mely szerint kapcsolt vállalkozás az adózó és más személy, ha bennük egy harmadik személy többségi befolyással rendelkezik, azzal, hogy a közeli hozzátartozókat harmadik személynek kell tekinteni?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2021. április 15-én (443. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8501

[…] elő­írás alkalmazásakor egy-egy társaságban részesedéssel rendelkezők szavazati jogát egybe kell számítani. Az adott esetben sem "A", sem "B" Kft.-ben nem rendelkezik egyik személy sem többségi befolyással (kivéve persze, ha a szavazati jog nem azonos a tulajdoni részesedéssel, vagy ha valamelyik tag meghatározó befolyással rendelkezik a Ptk. 8:2. §-a szerint), mivel az anya és az apa testvére, illetve az apa és az anya édesanyja nem közeli hozzátartozók. […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.