Tárgyi eszköz vagy fogyóeszköz
Kérdés
Társaságunk új profilként szállodai üzemeltetésre és könyvelésre vállalkozott. A szükséges felszerelések, kellékek függvényében szeretnénk tárgyieszköz- és anyagköltség-kategorizálás szempontjából szakvéleményt kérni:
Azon túlmenően, hogy a mindenkori számviteli törvény teljesülésével meghatározzuk számviteli politikánkban a kis értékű tárgyi eszközök általunk indokolt értékhatárát, szeretnénk iránymutatást kérni a befektetett eszközök és forgóeszközök típusának számszerűsíthető, megalapozott szétválasztására. A folyamatban lévő beszerzések során tételesen érkeznek a könyvelésre a konyhai, takarítóeszközök és szobaberendezések. (Többek között serpenyők és kések, poharak; szappanadagolók és törölközők, párnák, huzatok, függönyök; összecsukható kerti székek és asztalok, hajszárítók.) Egy televízió vagy mikró esetén nem merül fel kérdés ugyebár a mérlegben tárgyi eszközként való elhelyezésre vonatkozóan, viszont ily csekély értékű, sérülékeny tárgyak, anyagok esetén (például étkészlet, poharak) már elgondolkodunk azon mi is, hogy ezen eszközök sorolhatóak-e az „Egy éven belül elhasználódó anyagi eszközök költségei” fogalmához, így elszámolhatók-e azok felhasználásakor anyagköltségként?
Forgóeszközök kapcsán felmerülő bizonytalanság számunkra még a készletek kezelése. Nyers- és alapanyagként tárgyalhatunk az éttermi felszolgálás során felhasznált alapanyagokról, s a bár esetén kereskedelmi árunak számít például az ásványvíz, szeszes ital. Mi a helyzet azonban a kevert felhasználással, azaz az éttermi részlegen kiszámlázott palackos, üveges üdítőkkel és a bárban receptúra szerint felkínált koktélokhoz felhasznált gyümölcsökkel, kimérős alkohollal? Társaságunk készletkezelő programot kíván alkalmazni, amely független a könyvelői rendszertől, mennyiségi és egységár szerinti kimutatás számításával csökken havi leltár szerint a készletállomány. Milyen útmutatással érdemes ellátni a leltározó személyét, hogy a könyvelésen egyértelműen és valóságot tükrözően kerüljön a készletmozgás kimutatásra?
Megjelent a Számviteli Levelekben 2025. augusztus 7-én (529. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9987
[…] forgóeszközöket az Szt. 28–31. §-ai részletezik.A megkeresés szerinti eszközöket is – általános szabály – a beszerzéskor kell minősíteni, hogy azok a tevékenységet, a működést a használatbavétel után– tartósan, legalább egy éven túl szolgálják, akkor beruházás (majd a használatbavételkor tárgyi eszköz), vagy– a használatbavételt követően várhatóan egy éven belül elhasználódnak, akkor vásárolt készlet (vásárolt anyag, majd a használatbavételkor anyagköltség).Az eltérő minőségű eszközök (például étkészlet) jellemzően nem minősíthetők azonos eszköznek, feltételezhetően eltérő használatuk miatt. Így ugyanazon elnevezésű eszköz lehet a tárgyi eszközök, de a készletek között is.Az eszközöket nem a beszerzési értékük alapján kell a beszerzéskor minősíteni. Így a kis értékű (200 E Ft érték alatti) eszközök is tárgyi eszközök, ha azok egy éven túl használódnak el. Ezért azok beszerzési értékét a használatbavételkor terv szerinti értékcsökkenési leírásként és nem anyagköltségként kell elszámolni.A beszerzett eszközöknek a befektetett eszközök vagy a forgóeszközök közé történt besorolása helyességéről nyilvánvaló, hogy csak hosszabb időszak alatt lehet meggyőződni, a gyakorlati tapasztalatok alapján a következő eszközbeszerzés besorolásánál már helyes besorolást lehet alkalmazni, esetleg élni az Szt. 23. §-a (5) bekezdése szerinti átsorolással.A beszerzett eszközök, amelyeket anyagként vettek készletre, lehetnek olyanok, amelyet az éttermi szolgáltatásnál is felhasználnak, illetve áruként értékesítenek. Ha a beszerzéskor az elkülönítés nem oldható meg, akkor a készletről történő felhasználáskor kell anyagköltségként, […]
Jelentkezzen be!
Elküldjük a választ e-mailen*