Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott áfakötelezettség tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Áfakötelezettség az önkormányzatoknál

Kérdés: Mely értékesítések áfakötelesek az önkormányzatoknál? Milyen feltételek mellett vonható le a beérkező számlák előzetesen felszámított áfája?
Részlet a válaszból: […]természetesen az ezzel kapcsolatos beszerzések, igénybe vett szolgáltatások előzetesen felszámított áfája sem vonható le. Az Áfa-tv. rögzíti azonban azt is, hogy a tulajdon kisajátítása mellett az Áfa-tv. 2. számú mellékletében felsorolt tevékenységek akkor sem minősülnek közhatalmi tevékenységnek, ha azt egyébként közhatalmi tevékenységet ellátó szervezet (például az önkormányzat) végzi. Az áfa alóli mentességet alapvetően az Áfa-tv. 85-87. §-ai részletezik. Ha az ide sorolt tevékenységeket az önkormányzat végzi, akkor azokat nem terheli áfafizetési kötelezettség, és így az ezekkel kapcsolatos beszerzések, igénybe vett szolgáltatások előzetesen felszámított áfája sem vonható le. Az áfalevonási jogot az önkormányzat is az általános szabályok szerint (Áfa-tv. VII. fejezete) gyakorolhatja. Így abban a mértékben, amilyen mértékben az önkormányzat - ilyen minőségében - a terméket, szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása (jellemzően vállalkozási tevékenysége) érdekében[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. február 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3986
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,