Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott áfalevonás helyesbítése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Le nem vonható áfa levonásba helyezett összegének helyesbítése

Kérdés: Ügyfelünk kft.-ként 1/1 arányban tulajdonol egy nagy forgalmú, jól prosperáló kft.-t. A vállalkozás megvásárlása előtt az átvilágítási munkálatokhoz kapcsolódó tanácsadási munkákat ügyfelünk nettó módon mutatta ki könyveiben, a számlák előzetesen felszámított áfáját levonásba helyezte. A NAV az anyavállalatnál 2015-ben adó­ellenőrzés során adóbírságot állapított meg (ami 2016 januárjában jogerőre emelkedett), arra való hivatkozással, hogy a felszámított áfa nem volt levonható. Kérdéseink: a bekerülési értéknél figyelembe nem vett áfát hogyan kell könyvelni? (A kapcsolódó számlák a bekerülési érték részeként lettek kimutatva!) Költségkénti elszámolásnál van-e társaságiadóalap-módosítás? Szükséges-e erre céltartalékot képezni? A beszámoló készítésekor az adóhatósági megállapítást ismeri a vállalkozás, azt a 2015. évi beszámolóban figyelembe kell-e venni?
Részlet a válaszból: […]átvilágítási munkálatokhoz kapcsolódó tanács­adási (ügyvédi, adókockázati elemző) munkák díjait, költségeit az üzletrész bekerülési értékében nem lehet számításba venni.A leírtak alapján tehát nemcsak az adóhatósági megállapítás könyvelésével van gond, de a kapcsolódó számlákkal is.Amennyiben - a kérdés szerint - az üzletrész bekerülési értékében vették számításba az átvilágítással kapcsolatos költségeket, akkor először ezt kell helyesbíteni a felmerülés időszakára történő, az igénybe vett szolgáltatások költségei közötti elszámolással (T 454 - K 171 és T 529 - K 454). Ezt követően kell a levont, de le nem vonható áfát helyesbíteni (T 454 - K 466 és T 529 - K 454). Amennyiben a felmerülés időszaka 2015. üzleti év volt (az átvilágítás 2015-ben történt), és a helyesbítés a 2015. évi üzleti évről készített beszámoló elfogadását megelőzően megtörténik, akkor ennek további következményei (az adóbírság könyvelésén túlmenően) nincsenek. Ha viszont a felmerülés időszaka a 2014. év (vagy azt megelőző évek), akkor a helyesbítést önellenőrzés keretében kell végrehajtani, ami a társasági adó alapját is érinti, és így a társaságiadó-bevallás módosításával is foglalkozni kell. (Adatok hiányában nem tudunk arra[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. április 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6947
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,