Ingatlanbeszerzés áfája a vállalkozásból történő kivonás után

Kérdés: Áfás egyéni vállalkozó 5 éve vásárolt egy ingatlant, amelyhez kapcsolódóan áfalevonási jog illette meg (az ingatlant bérbeadás céljára vásárolta, amely tevékenységére az általános szabályok szerinti adókötelessé tételt választotta). Most meg kívánja szüntetni az egyéni vállalkozását úgy, hogy az ingatlan még mindig a tulajdonában van. Azt a továbbiakban magánszemélyként kívánja tulajdonolni. Mire kell figyelni a korábban levont áfa arányos részének fizetendő áfaként történő bevallásakor? (Figyelési időszak: 20 évből még csak 5 év telt el.) Milyen bizonylatot kell készíteni ebben az esetben, amely a fizetendő áfa alapbizonylatául szolgál? A fizetendő áfán kívül más fizetési kötelezettsége keletkezhet az ingatlannal kapcsolatban az egyéni vállalkozás megszűnésekor?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa-tv.) 11. § (2) bekezdés d) pontja szerint ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek minősül az adóalany megszűnése is, ha az adóalany a megszűnés időpontjában olyan terméket tart...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2026. október 15.
Kapcsolódó címke:

Maradványértéken megvásárolt személyautó értékesítése – áfa

Kérdés: Egy normál áfakörös kft. személygépjárművet lízingelt nyílt végű lízing keretében, amelynek a lejáratakor megvásárolta azt, és tárgyi eszközként mutatta ki. 4 év elteltével értékesíteni szeretné ezt a személygépjárművet. Jól gondoljuk-e, hogy a lízing időszaka alatt 50%-ban levont áfaösszegek – mivel szolgáltatásnyújtásnak minősül az ügylet – után nem kell az 5 éves figyelési időszak miatt arányos áfát visszafizetni? A maradványértéken megvásárolt összeg után felszámított áfát nem helyezte levonásba a tételes tiltás miatt (termékértékesítésről lévén szó), ezért ott sem keletkezhet befizetendő áfa.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...áfalevonási jog gyakorlása kapcsán az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa-tv.) 134–136. §-ai a tárgyi eszközök vonatkozásában ír elő speciális, korrekciós szabályokat. A 259. § 21. pontja alapján tárgyi eszköz az ingatlan...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2026. szeptember 24.
Kapcsolódó címkék:  

Apartman bérlése üdültetési célból

Kérdés: Cégünk leányvállalatától egy apartmant szeretne bérelni a kora tavaszi időszaktól kezdődően késő őszig. A leányvállalat tevékenysége egyelőre kizárólag ezen ingatlan bérbeadása lenne. A bérlet célja a munkavállalók részére történő kedvezményes üdülési, pihenési lehetőség biztosítása. Az alábbi kérdések merültek fel a leányvállalat tekintetében: A leányvállalat a szokásos piaci árakhoz igazodva ingatlan-bérbeadást számláz az anyavállalatnak, áfa felszámításával (ez irányú választását az adóhivatalnak bejelentette).
1. Az ingatlannal kapcsolatban felmerült üzemeltetési költségek tekintetében jogosult-e áfalevonásra?
2. Ezeket a költségeket a megfelelő költségnemeken számolhatja el a leányvállalat (anyagköltség, szolgáltatások, écs)?
3. Van-e valamilyen nyilvántartási, bejelentési kötelezettsége az ingatlan ilyen jellegű használatát illetően egyéb hatóságok felé?
4. Az anyavállalat tekintetében: az ingatlan bérleti díját tekintve fennáll-e az áfalevonási jog?
5. Amennyiben az anyavállalat a dolgozók által fizetendő kedvezményes üdülési díjat úgy állapítja meg, hogy az az általa fizetett bérleti díjra fedezetet nyújtson, van-e egyéb, bérként vagy személyi jellegű ráfordításként felmerülő költségelszámolási és/vagy adófizetési kötelezettsége a társaságnak?
6. Az anyavállalat az üdülési díj tekintetében a munkavállalói számára számla kibocsátásáról kell, hogy gondoskodjon?
7. Van-e valamilyen nyilvántartási, bejelentési, esetleg fizetési kötelezettsége egyéb hatóságok felé?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kell benyújtani a kérelmet a jegyzőhöz. Anyavállalat tekintetében 4. Az ingatlan bérleti díját tekintve az anyavállalatnál fennáll az áfalevonási jog. Mivel az üdültetés áfaköteles tevékenység, az anyavállalat jogosult levonásba helyezni (visszaigényelni) a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2026. szeptember 24.
Kapcsolódó címke:

Időszakos elszámolású ügyleteknél az áfalevonás időpontja

Kérdés: Időszakos elszámolású ügyleteknél az elszámolási időszakot követően kiállított számlán a teljesítés időpontja megegyezik a fizetési határidővel. Pl. elszámolt időszak: 04. 02. – 05. 11. Számla kelte: 05. 27. Teljesítés időpontja: 06. 12. Fizetési határidő: 06. 12. Áfabevallás szempontjából melyik hónapban keletkezik a levonható áfa?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az úgynevezett időszaki elszámolású ügyleteknél az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa-tv.) szerinti teljesítés időpontját az 58. §-a határozza meg. Eszerint, amennyiben egy időszaki elszámolású ügyletnél az ellenérték megtérítésének...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2026. július 16.
Kapcsolódó címkék:  

Vagyonkezelő, illetve kezelt vagyon elkülönült könyvelése

Kérdés:

A Számviteli Levelek 530. számában (2025. augusztus 28.) megjelent 10 002. sorszámú kérdésre adott válaszuk kapcsán merült fel a következő kérdés. Áfa kapcsán – úgy gondolom – a kezelt vagyon alanyi adómentes adóalany, míg a vagyonkezelő (mivel a vagyonkezelésen kívül egyéb áfás vállalkozói tevékenységet is végez) az általános szabályok szerint áfaalany. Az áfás vagyonkezelő és az alanyi adómentes vagyontömeg elkülönült számviteli nyilvántartását egy könyvelőiroda (kft.) végzi. Mi a helyes számlázási (és dokumentációs) eljárás a könyvelőirodánál? A számlát a vagyonkezelő felé állítja ki, amelyen két soron tünteti fel a vagyonkezelőre, illetve vagyontömegre jutó áfás könyvelési díjat? Bizonylatolás során a vagyonkezelő 2 összegben könyveli a díjat az alábbiak szerint: a könyvelési díj rá jutó részére él az áfalevonás jogával, míg a vagyontömeg könyvelése miatti díj kapcsán áfalevonási jogát nem gyakorolja, azt bruttó összegben megtérítteti a vagyontömeggel vagy a vagyonrendelővel (szerződés szerint)? Helyes a fenti eljárási mód?

Részlet az állásfoglalásából: […] A rövid válasz az, hogy nem helyes. A kiindulási pont az Áfa-tv., a számviteli törvény előírásaival ellentétes.Az Áfa-tv. 159. §-ának (1) bekezdése szerint az adóalany köteles a 2. § a) pontja szerinti termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról a termék...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. szeptember 25.
Kapcsolódó címke:

Áfamentes tárgyi eszköz értékesítése

Kérdés: Alanyi áfamentes kft. tárgyi eszközét értékesíti 27%-os áfamértékkel. Az Áfa-tv. 195. §-a (2) bekezdésének b) pontja alapján egyúttal áfalevonási jogát is gyakorolja. Mi a helyes kontírozási tétel?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Áfa-tv. 195. §-a (2) bekezdésének b) pontja alapján az alanyi mentesség időszakában keletkezett előzetesen felszámított adó levonására az adóalany akkor jogosult, ha tárgyi eszközként használt tárgyi eszközét nem alanyi adómentes (azaz adóköteles) minőségében...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. szeptember 11.
Kapcsolódó címke:

Adómentes-e a koncert- és fesztiválbelépő?

Kérdés: Társaságunk szeretne a munkavállalóinak koncert- és fesztiválbelépőket adni (Sziget, Strandfesztivál). Az Szja-tv. 1. számú mellékletében az alábbiakat találtam:
„8.28. b: kulturális szolgáltatás igénybevételére (muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére) szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj”.
Ez alapján minden kétséget kizáróan adható adómentesen koncertjegy, fesztiváljegy? Illetve ehhez kapcsolódóan a kérdésem az, hogy a fesztiválról, koncertről kapott számla áfatartalma levonásba helyezhető-e? (Társaságunk kiskereskedelmi tevékenységet folytat, és az áfafizetési kötelezettséget az általános szabályok alapján állapítjuk meg.)
Részlet az állásfoglalásából: […] ...azon körülmény igazolására, hogy ugyanazon magánszemély részére adott juttatás értéke a minimálbér összegét nem haladta meg.Az áfalevonási jog tekintetében az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa-tv.) 120. §-át kell...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. augusztus 28.
Kapcsolódó címke:

Adómentes-adóköteles tevékenységhez is használt eszközök áfája

Kérdés: Társaságunk tárgyi adómentes és adóköteles tevékenységet is végez. Vannak olyan tárgyi eszközeink, melyeket mindkét tevékenységhez használunk, és vannak olyan eszközeink, melyeket csak a tárgyi adómentes tevékenységhez veszünk igénybe. A társaság vezetése úgy döntött, hogy nem alkalmazunk arányosítást, így azon tárgyi eszközök áfáját sem helyezzük levonásba, melyet nem kizárólag tárgyi mentes tevékenységhez használunk. Mi a helyes eljárás, ha értékesítünk egy olyan eszközt, melyet adóköteles tevékenységhez is használunk, de az áfalevonással nem éltünk a beszerzéskor? Továbbá, hogyan kell eljárni abban az esetben, ha egy olyan tárgyi eszközt értékesítünk, melyet egyértelműen tárgyi mentes tevékenységhez használnunk?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...tehát ún. tárgyi mentes tevékenységhez használhatták;– másrészről feltételül szabja, hogy a termék beszerzéséhez nem kapcsolódott áfalevonási jog.A második feltétellel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy az csak akkor valósul meg, ha a beszerzéshez kapcsolódóan...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. augusztus 7.

Külön számlázott rendszerhasználati díj áfája

Kérdés: A 9704-es kérdés (Áramszámla áfájának megosztása, elektromos gépjárműtöltés) vonatkozásában merült még fel egy kérdés. Az áramszolgáltató külön számlán számlázza havonta a rendszerhasználati díjakat. Ennek áfája teljes mértékben levonható, vagy figyelembe kell venni olyan módon az áfalevonást, mint ahogy az adott havi áramszámlánál (ami külön érkezik) tettük?
Részlet az állásfoglalásából: […] A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 142. §-a alapján a villamosenergia-rendszer használatáért a rendszerhasználók átviteli díjat, elosztási díjat és közvilágítási elosztási díjat (a továbbiakban együtt: rendszerhasználati díjak) fizetnek.Az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. január 9.
Kapcsolódó címke:

Gépkocsibeálló-bérlet áfája

Kérdés: Irodaházban bérelünk irodát és gépkocsibeálló helyet. Úgy értelmezem, hogy a hosszú távú gépkocsibeálló-bérlet nem tartozik az áfatörvény 124. §-a szerint áfalevonási tilalom alá, mert ez nem parkolási szolgáltatásnak minősül, hanem bérbeadásnak. Adóköteles és adómentes tevékenységet is végzünk, ennek megfelelően az áfát arányosítva igényeljük vissza. A személygépjárműveinkre nem vezetünk útnyilvántartást, magán- és céges használat is történik. A gépkocsibeállót a céges autóink használják a munkaidő alatt. Ön szerint a gépkocsibeálló bérleti díjának áfája visszaigényelhető arányosítva (adómentes-adóköteles tevékenység miatti arányosítás)?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa-tv.) 124. § (2) bekezdés e) pontja a parkolási szolgáltatást terhelő, előzetesen felszámított adó levonási jogát tiltja. Egyetértünk ezért a kérdésben foglalt azon megállapítással, hogy a parkolási...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2024. november 7.
Kapcsolódó címke:
1
2
3
…
14