Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott alapítói támogatás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Alapítványnál az alapítótól kapott támogatás

Kérdés: Két alapítványunk kapott az alapítótól nagy összegű, vissza nem térítendő támogatást. A támogatás nyújtásának célja az volt, hogy az alapító több évre biztosítsa az alapítványok cél szerinti tevékenységének folytatását. A támogatás nagyságrendjét és az alapítványok cél szerinti tevékenységének átlagos éves költségét figyelembe véve indokoltnak látszik a bevétel 3 évre történő elhatárolása. Van-e erre törvényes lehetőségünk? Ha a bevételt nem határoljuk el, a mérleg egészen torz nyereségadatot fog mutatni, míg a további évek folyamatos veszteséget mutatnak majd. Milyen lehetőségünk van?
Részlet a válaszból: […]tényleges felmerülésekor, illetve a támogatási szerződésben, megállapodásban foglaltak teljesülésekor kell megszüntetni.A hivatkozottak egészét kell a válaszhoz figyelembe venni. A költségek (a ráfordítások) ellentételezésére kapott támogatást támogatási szerződés, megállapodás támasztja alá, amelyben konkrétan meghatározzák, hogy a támogatást milyen tevékenység költségeinek, ráfordításainak a finanszírozására, részbeni ellentételezésére adják, a támogatott tevékenységet milyen időintervallumon belül kell elvégezni, a tevékenység részbeni, illetve teljes befejezésekor milyen elszámolást kell készíteni stb. Az alapítói támogatás jellemzően nem ilyen. Így azt annak az évnek a bevételei között kell elszámolni, amikor azt pénzügyileg rendezték, átutalták. Ezen bevétel időbeli elhatárolására azonban nincs lehetőség. Az alapítványok beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 224/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet például nem alapítói támogatásról, hanem alapítótól kapott befizetésről[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. március 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6588
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,