Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott amortizációelszámolás szüneteltetése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Termelőüzem leállítása esetén az amortizáció

Kérdés: A társaság az egyik üzemében - előre nem látható időre - beszünteti a termelést. Az üzemben lévő vegyipari berendezéseket máshol nem tudjuk használni. Ez esetben mi történjen ezekkel a tárgyi eszközökkel, szüneteltetni kell-e az amortizáció elszámolását? Mi a teendő, ha mégis újra használni fogják azokat?
Részlet a válaszból: […]forgóeszközök (ezen belül a vásárolt készletek) közé.Az Szt. 53. §-a választ ad arra, hogy milyen értéken történjen az átsorolás. Terven felüli értékcsökkenést kell elszámolni a tárgyi eszközöknél akkor, ha - például - a tárgyi eszköz a vállalkozási tevékenység változása miatt feleslegessé vált. Az értékcsökkentést oly mértékig kell végrehajtani, hogy a tárgyi eszköz használhatóságának megfelelő piaci értéken szerepeljen a mérlegben. Amennyiben a tárgyi eszköz rendeltetésének megfelelően nem használható, akkor azt a tárgyi eszközök közül - a terven felüli értékcsökkenés elszámolása után - ki kell vezetni.A leírtakból az következik, hogy a termelés beszüntetésekor meg kell állapítani a termelőüzemben lévő tárgyi eszközök piaci értékét, és ha a piaci értéket meghaladja az adott eszköz könyv szerinti értéke, akkor a különbözetet a tárgyi eszközöknél terven felüli értékcsökkenésként kell elszámolni, a terven felüli értékcsökkenés elszámolása után megmaradó értéket kell a készletek közé átvezetni. (Itt kell megjegyezni: az üzembezárás a forgóeszközök közé tartozó eszközök, anyagok, félkész és késztermékek piaci értéken történő értékelését is indokolhatja, a piaci érték és a könyv szerinti érték közötti különbözetnek értékvesztéskénti elszámolásával.)A tárgyi eszköznek az állományból történő kivezetése után terv szerinti értékcsökkenési leírás nem számolható el, sem költségként,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. augusztus 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7385

2. találat: Amortizációelszámolás szüneteltetése

Kérdés: A közlekedési társaság járműveinél a bruttó lineáris leírási mód szerint számolja el az értékcsökkenést. Feladat hiányában néhány járművünket ideiglenesen leállítottuk (4-6 hónapra), de nem vontuk ki a forgalomból. Szüneteltethető-e a leállítás időszakára az amortizáció elszámolása?
Részlet a válaszból: […]lényeges változás következett be, akkor a terv szerinti elszámolásra kerülő értékcsökkenés megváltoztatható. Nyilvánvaló, ha a járműveket ideiglenesen leállították, akkor azok használatának időtartama, a hasznos élettartam meghosszabbodik, ami indokolhatja a leírási kulcs csökkentését. A leírási kulcs azonban nem lehet nulla, mivel a járművek a leállítás időszaka alatt is avulnak, értékükből veszítenek, piaci értékük csökken. Lehetne még az évenként elszámolandó értékcsökkenési leírást csökkentő tétel az is, ha a járműveknek a hasznos élettartam végén várható piaci értéke magasabb lesz, mint a jelenleg kimutatott maradványérték.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. február 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4474