Keresés eredménye

2 találat a megadott amortizációelszámolás szüneteltetése tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Termelőüzem leállítása esetén az amortizáció
Kérdés: A társaság az egyik üzemében - előre nem látható időre - beszünteti a termelést. Az üzemben lévő vegyipari berendezéseket máshol nem tudjuk használni. Ez esetben mi történjen ezekkel a tárgyi eszközökkel, szüneteltetni kell-e az amortizáció elszámolását? Mi a teendő, ha mégis újra használni fogják azokat?
Részlet a válaszból: […]vállalkozási tevékenység változása miatt feleslegessé vált. Az értékcsökkentést oly mértékig kell végrehajtani, hogy a tárgyi eszköz használhatóságának megfelelő piaci értéken szerepeljen a mérlegben. Amennyiben a tárgyi eszköz rendeltetésének megfelelően nem használható, akkor azt a tárgyi eszközök közül - a terven felüli értékcsökkenés elszámolása után - ki kell vezetni.A leírtakból az következik, hogy a termelés beszüntetésekor meg kell állapítani a termelőüzemben lévő tárgyi eszközök piaci értékét, és ha a piaci értéket meghaladja az adott eszköz könyv szerinti értéke, akkor a különbözetet a tárgyi eszközöknél terven felüli értékcsökkenésként kell elszámolni, a terven felüli értékcsökkenés elszámolása után megmaradó értéket kell a készletek[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. augusztus 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7385
2. találat: Amortizációelszámolás szüneteltetése
Kérdés: A közlekedési társaság járműveinél a bruttó lineáris leírási mód szerint számolja el az értékcsökkenést. Feladat hiányában néhány járművünket ideiglenesen leállítottuk (4-6 hónapra), de nem vontuk ki a forgalomból. Szüneteltethető-e a leállítás időszakára az amortizáció elszámolása?
Részlet a válaszból: […]értékcsökkenés megváltoztatható. Nyilvánvaló, ha a járműveket ideiglenesen leállították, akkor azok használatának időtartama, a hasznos élettartam meghosszabbodik, ami indokolhatja a leírási kulcs csökkentését. A leírási kulcs azonban nem lehet nulla, mivel a járművek a leállítás időszaka alatt is avulnak, értékükből veszítenek, piaci értékük csökken. Lehetne még az évenként elszámolandó értékcsökkenési leírást csökkentő[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. február 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4474