Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott amortizációs kulcsok változtatása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Amortizációs kulcsok változtatása

Kérdés: Cégünknél 2007-ben tulajdonosváltás történt. A változást követően az új tulajdonos 2009-ben felülvizsgálta a nagyobb értékű tárgyi eszközöknél alkalmazott leírási kulcsokat. Megállapította, hogy például az épületeknél alkalmazott 1%-os leírási kulcs nem megfelelő, 3%-os leírási kulcs alkalmazását kéri. Lehetőségünk van-e ezen kulcsok jövőbeni változtatására?
Részlet a válaszból: […]meghatározni, módosítani kell a számviteli politikát, azon belül az eszközök és források értékelési szabályzatát. A kérdés szerint az értékcsökkenési leírás mértékének a növeléséről van szó. Ezt a mértéknövekedést indokolhatja az, ha az adott eszköz használatának időtartamában (a hasznos élettartam meghatározott éveinek számában) lényeges változás (a harmadára csökkenés) következett be (mert például intenzívebb ezen eszközök kihasználása). Indokolhatja az is, ha a hasznos élettartam végére megállapított maradványértékben - például a piaci viszonyok változása miatt - jelentős csökkenés prognosztizálható. Bármelyik indok alapján történik is az értékcsökkenési leírás mértékének a megváltoztatása, azt írásban - a korábbi körülményekkel összehasonlítva - kell alátámasztani, a számszerűsített - jövőbeni - hatását a kiegészítő mellékletben bemutatni. Önmagában a tulajdonos szándéka nem elegendő az eddig alkalmazott mértékek megváltoztatására. Természetesen az is előfordulhat, hogy a kérdésben szereplő nagyobb értékű tárgyi eszközök évenként elszámolandó értékcsökkenésének összegét (mértékét) a rendeltetésszerű használatbavételkor állapították meg helytelenül. Ez esetben önellenőrzéssel kell ezen hibát is kijavítani, az önellenőrzésre[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. január 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4437
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: