Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott árfolyam (euróban számlázott szolgáltatás) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Euróban számlázott szolgáltatás árfolyama

Kérdés: Folyamatos szolgáltatásként euróban számlázott áramdíj esetében melyik napra vonatkozó árfolyamon kell a könyvekbe bekerülnie a számla nettó értékének? A 2012. január havi áramdíjszámlán feltüntetett dátumok: elszámolási időszak: 01. 01.-01. 31.; számla kelte: 02. 06.; teljesítés ideje: 03. 06.
Részlet a válaszból: […]alapja külföldi pénznemben kifejezett, a forintra történő átszámításhoz azt a (2) bekezdésben meghatározott árfolyamot kell alkalmazni, amely az 58. §-ban említett esetben (a kérdés szerint is folyamatos szolgáltatás, amelynek a teljesítési ideje: 03. 06.) a számla kibocsátásakor (az adott esetben: 02. 06.) érvényes. (Ez az euróárfolyam, ha előzetesen a cég az adóhatósághoz az MNB euróárfolyam alkalmazását nem jelentette be, a választott hitelintézet eladási euróárfolyama!) A leírtak alapján tehát az áfa alapját és a fizetendő áfát forintban a 02. 06-i euróárfolyam alkalmazásával kell megállapítani. Az Szt. új előírása arra ad választási lehetőséget, hogy a társaság ezzel az euróárfolyammal határozza meg az árbevételként elszámolandó - áfa nélküli - ellenértéket is (függetlenül attól, hogy a szerződés szerinti teljesítés időszaka korábban volt), és könyvelje ezen euróárfolyammal nemcsak a fizetendő áfát, de az árbevételt és a kettő együttes összegét, a vevőszámlákat is. Nem kötelező tehát a könyvelés során más árfolyamot használni. (Természetesen az nem változott, hogy milyen időszakra kell könyvelni: az árbevételt és a követelést januárra, az áfát márciusra!) A kérdés szerinti számlát fogadó fogyasztó az áfa alapját és az előzetesen felszámított áfát csak azon az euróárfolyamon számíthatja át forintra, amely árfolyamot a számla kibocsátója a számlán feltüntetett. Az áfabevallásba is ezen értékeket állíthatja be. Az Szt. hivatkozott előírását azonban a vevő, a megrendelő is alkalmazhatja, de a döntése csak arra irányulhat, hogy a szolgáltató által az áfa alapja meghatározása során alkalmazott euróárfolyamot vagy a saját választott euróárfolyamát használja. Célszerű,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. május 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5434