Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott áru bizományban tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Bizományba adott áru hiánya

Kérdés: Bizományba kiadott áruval a partner nem tud elszámolni. Nem jelentette fogyásként, így nem tudjuk, hogy mi van az áruval. Kártérítést szeretnénk érvényesíteni, hiszen a hozzá kihelyezett áru hiánynak minősül, illetve a haszontól is elesünk. Érvényesíthető-e a kártérítés, illetve az a leltárhiánnyal alátámasztható-e, és milyen értéken számolható a kárigény?
Részlet a válaszból: […]jogszerűsége! Nem vitatható azonban az a követelmény, hogy az árukat tételes átadási-átvételi jegyzőkönyvvel kell bizományba átadni, az átadás-átvétel aláírással történő elismertetésével, továbbá szerződésben kell rögzíteni nemcsak az elszámolási kötelezettséget, hanem azt is, hogy amíg azokat el nem adja, vagy más módon nem hasznosítja, a felelős őrzésre vonatkozó rendelkezéseket is alkalmazni kell. A leírtakból következően, ha tételes átadási-átvételi jegyzőkönyvvel dokumentáltan a hiányzó áru átvételét a bizományba vevő az átadáskor elismerte, a bizományba vevővel kötött szerződésben rögzítették az átadott/átvett árukkal való elszámolás kötelezettségét, az elszámolás időpontjait, feltételeit (ideértve azt is, ha nem akar vagy nem tud a szerződésben rögzített módon[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. augusztus 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4679
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: "Kézi" patikában történő értékesítés

Kérdés: A gyógyszertár fiók- és kézi patikát is működtet. A "kézi" patikát a háziorvosok működtetik a bizományba átvett gyógyszerekkel, amelyekről havi rendszerességgel elszámolnak a gyógyszertárral. A gyógyszertár pénztárgéppel nyugtát ad a háziorvosnak. A háziorvosnak milyen bizonylatadási kötelezettsége van a beteg felé?
Részlet a válaszból: […]kísérje a tranzakciót (a nyugta - mivel nem névre szóló - alkalmatlan az orvos költségeinek elszámolásához), az orvos pedig csak akkor köteles a betegnek számlát vagy egyszerűsített számlát adni, ha a beteg azt kifejezetten kéri [Áfa-tv. 43. §-a (1) bekezdésének b) pontja]. Amennyiben a beteg nem szól, az Áfa-tv. 70. §-ának (1) bekezdése alapján nyugtát kell adni. Mivel a gépi nyugtaadás csak az Áfa-tv. 71. §-ának (5) bekezdésében kapott felhatalmazáson alapuló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet mellékletében megállapított körre kötelező, s ebbe az orvosi rendelő nem tartozik bele, a betegnek elég kézi nyugtát adni. Minőségileg más az elszámolás azonban akkor, ha az orvos nem bizományos a folyamatban, azaz nem saját, hanem a gyógyszertár nevében adja a gyógyszert a betegeknek. Ilyenkor az orvos értékesítése a gyógyszertár ügyletének minősül, vagyis a gyógyszertárra vonatkozó szabályokat kell alkalmaznia, amikor a betegnek bizonylatot ad. Mivel a gyógyszertár pénztárgéphasználatra kötelezett, gondoskodni kell egy pénztárgépnek az orvoshoz való telepítéséről, s bizony az orvosnak már azt kell használnia. (Mindazonáltal a pénztárgépben rögzített adatok helyességéért - az adóhatósággal[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. február 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 585
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,