Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott áru megsemmisítése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Külföldre szállított megromlott kutyaszalámi

Kérdés: A társaság nagyobb tételben szállít olasz partnerének kutyaszalámit. Sajnos a nyári melegben többször előfordult, hogy a nem megfelelően hűtött kamionban az áru megromlott, és az olasz partner ezt utólag jelezte. A magas szállítási, illetve a köztes kinti tárolási díjak miatt egyszerűbbnek tűnt, hogy a kinti partner intézkedett a megsemmisítésről, erről azonban csak egy általuk küldött táblázatos felsorolás készült. Hogyan számoljunk el ezekkel a tételekkel? Készíthetünk úgy sztornószámlát, hogy ahhoz árumozgás nem kapcsolódik? Nem került vissza az áru, nem készül EKÁER. Állítsunk ki olyan számlát, amelyen utólagos engedmény szerepel?
Részlet a válaszból: […]számla helyesbítésére a kérdező cégnek a számlával egy tekintet alá eső okiratot kell kiállítania negatív előjellel arról az összegről, amelyet az olasz partner nem fogadott el (mert megromlott a kutyaszalámi). Az olasz partner által elfogadott mennyiségben van csökkenés, ezért kell a számlahelyesbítés, a mennyiség miatti ellenérték-csökkenést nem lehet engedménynek tekinteni.A kérdés szerint a megsemmisített kutyaszalámiról az olasz partner csak egy táblázatos felsorolást küld. Ennek a táblázatos felsorolásnak azonban olyannak kell lennie, hogy abból szállítmányonként (eredeti számlánként) megállapítható legyen a megsemmisített (a megsemmisítésre kerülő) kutyaszalámi mennyisége, amelyet - normál körülmények között - a kiszállító magyar céghez vissza kellene szállítani, és a kérdező cégnél a ráfordításként elszámolt értéken készletre kellene venni.Célszerűségi okokból (költségmegtakarítás érdekében) azonban a visszaszállítás elmarad. A könyvelésben azonban nem maradhat el a visszavétel könyvelése [bizonylata a tételes táblázatos felsorolás és az olasz partner levele[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. október 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7426
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,