Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott átvállalt lízing tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Lízingfizetési kötelezettség átvállalása

Kérdés: A cég úgy értékesít egy tehergépjárművet, hogy a vevő egy bizonyos összeg kifizetése mellett átvállalja a tehergépjárművet terhelő lízingszerződés hátralévő futamidejének fizetési kötelezettségeit is. A lízingcég "Átvállalási szerződés"-ben biztosította a vevő számára a lízing átvállalási lehetőségét. Kell-e a lízing összegének szerepelnie a számlában? Hogyan kell eljárni áfa szempontjából?
Részlet a válaszból: […]addig a lízingbe vevő tulajdonosként a lízing tárgya felett nem rendelkezhet, azaz a lízingelt tehergépjárművet csak a lízingbe adó értékesítheti. Az adott esetben az "Átvállalási szerződés" értelmezhetetlen. A lízingbe adónak a lízingbe vevővel kötött lízingszerződést kell módosítani, a lízingbe vevővel helyesbítő számlával a lízingelt tehergépjárművet visszavenni, majd új lízingszerződéssel a harmadik személy részére azt lízingbe adni. Amennyiben a harmadik személy az eredeti lízingbe vevő részére valamilyen összeget meg akar téríteni - esetleg erről szól az átvállalási szerződés -, akkor ezt csak a lízingbe adón keresztül teheti meg azzal, hogy a lízingbe adó a visszavételi értéket magasabb összegben határozza meg, mint a nála követelésként, a lízingbe vevőnél kötelezettségként kimutatott összeg. A lízingbe vevő által kiállított helyesbítő számla akkor tartalmaz áfát, ha a lízingbeadás zárt végű pénzügyi lízing keretében történt. Hangsúlyozzuk,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. május 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2613
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,