Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott autószerviz tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Autószervizek pénztárgéphasználata

Kérdés: A sajtóban megjelent hírek szerint bevezetésre kerül az autószervizeknél is a pénztárgép. Elterjedt a szakmánkban, hogy ahol minden szolgáltatást áfás számlával kezelnek, ott nem kell pénztárgépet használni, csak havonta bevinni a NAV-hoz a számlákat! A mi szervizünkben a forgalom több mint 75 százaléka átutalással teljesített, csak a többi készpénzes. Kérem, írják meg, mi igaz az általános híresztelésből, és mi vonatkozik a mi szervizünkre?
Részlet a válaszból: […]NAV által meghatározott struktúrában kell beküldeni. Az adatszolgáltatásban szerepelnie kell a számla keltének, sorszámának, típusának, a vevő nevének és címének, továbbá az ellenérték adót is tartalmazó összegének (adómentesség esetén az ellenérték összegének), tehát magukat a számlákat nem kell beküldeni. Fontos, hogy adatot szolgáltatni csak azokról a számlákról kell, amelyet az adózó a saját döntése alapján nyugta helyett állít ki. Az Áfa-tv. pontosan megszabja azokat az esetköröket, amikor nem lehet nyugtát kiállítani, hanem mindenképpen számlával kell kísérni az ügyletet:- ha a nem adóalany igénybevevő a teljesítésig nem készpénzzel fizet (készpénzfizetésnek számít a kártyás fizetés);- ha a nem adóalany igénybevevő ugyan fizet a teljesítésig, de számlát kér;- ha az értékesítés adóalany, nem adóalany jogi személy részére történik;- ha az ellenérték (adóval együtt) meghaladja a 900 ezer forintot.Mindez tehát azt jelenti, hogy ha az adóalany üzemeltet pénztárgépet, amelyet minden olyan esetben használ, amikor nem kötelező számlát kiállítani, akkor a felsorolt esetekben kiállított számlákról nem kell adatot szolgáltatni. Ha például a szóban forgó szerviz a törvényi előírásoknak megfelelően az átutalásos[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. május 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6979
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,