Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott bányászat tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Jövőbeni költségek fedezete

Kérdés: Társaságunk 1993 óta hulladéklerakót üzemeltet. A hulladékgazdálkodásról szóló, hatályos törvény szerint fedezetet köteles biztosítani a hulladéklerakó utógondozására, és legfeljebb 30 évig történő monitorozásának költségeire. 2000. december 31-ig ezen várható, biztos jövőbeni költségekre az árbevételből határoltunk el fedezetet, 2001. január 1-jétől céltartalékot képezhetünk. Helyesen jártunk-e el, illetve helyesen járunk-e el? A leírtak szerint képzett céltartalékot a Tao-tv. elismeri-e adóalap-csökkentőként?
Részlet a válaszból: […]a hulladéklerakásra jellemző naturális értékmutató alapján, a régi Szt. 29. §-a (1) bekezdésének b) pontja szerint a passzív időbeli elhatárolásokkal szemben. (A passzív időbeli elhatárolást ez esetben a hulladéklerakás befejezését követően felmerülő költségekkel azonos összegben kell megszüntetni.) Az új Szt. 44. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján folytatható a korábbi módszer. Van azonban egy új lehetőség is az új Szt. 41. §-ának (2) bekezdése szerint. Az, hogy a jelentős és időszakonként ismétlődő költségekre (különösen a környezetvédelemmel kapcsolatos költségekre) céltartalékot képezzenek az egyéb ráfordítások közötti elszámolással. A két módszert összehasonlítva, az előbbi, azaz a tervezett költségeknek a hulladéklerakóban elhelyezett mennyiséggel arányos passzív időbeli elhatároláskénti elszámolása van inkább összhangban a számviteli alapelvekkel. Hogyan minősíti a kérdést a Tao-tv.? A Tao-tv. előírása szerint csak a bányászatról szóló törvényben és a villamos energia termeléséről, szállításáról és szolgáltatásáról szóló törvényben meghatározott környezetvédelmi kötelezettségek fedezetére az adóévben képzett céltartalék, céltartalékot növelő összeg, továbbá erdőgazdálkodónál az erdőről és az erdő védelméről szóló törvényben meghatározott erdőfelújítási kötelezettség fedezetére az adóévben képzett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. december 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 452
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,