Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott becslés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Becsléssel megállapított eva és áfa

Kérdés: Evás kft.-ként működtünk 2008-2009-ben, mint utólag kiderült - az APEH megállapítása szerint - jogtalanul. Emiatt a fenti időszakra az APEH az Eva-tv. 22. §-ának (4) bekezdése alapján becsléssel állapítja meg az adót. A becslési eljáráshoz bekérték a társaság összes bizonylatát, és ezek alapján állapították meg a társaságiadó- és az áfakötelezettségünket. A becslés során teljeskörűen elfogadták a beadott bizonylatokat, és kizárólag azok alapján állapították meg az adókötelezettségeket, és közölték, hogy hiába vannak meg a szabályos bejövő számláink, azok áfatartalmát nem lehet levonásba helyezni, hivatkoztak az Eva-tv. 22. §-ának (6) bekezdésére. Jogos az APEH álláspontja? Véleményem szerint ez a kitétel csak arra vonatkozik, amikor az adóhatóság a becslés során - számla hiányában - becsüli a költségeket is.
Részlet a válaszból: […]kérdésből nem állapítható meg, hogy az adóhatóság az evát a könyvelt adatok alapján, de az evás időszakra becsülten állapította meg utólag. Vagy a becslésre az adott alapot, hogy a könyvelt bevételt nem találták megfelelő értékűnek, annak a valódi nagyságát becsléssel határozták meg. Az előbbi esetben nyilvánvaló, hogy a becsült evás időszak evás bevételeihez kapcsolódó előzetesen felszámított áfát az Eva-tv. 22. §-ának (6) bekezdése alapján nem lehet megállapítani. A kérdés szerint az adóhatóság társasági adót is megállapított. Feltételezhetően az üzleti év azon részének az eredménye alapján, amely ahhoz az időszakhoz kapcsolódott, amikor a kft. már nem működhetett evás kft.-ként. Ha a kft. már nem evás, és adóköteles tevékenységet végez, akkor az ezen időszak előzetesen felszámított áfája az Áfa-tv. 120. §-a alapján levonható. Ez esetben - véleményünk szerint - az Art. 110. §-át kellett volna alkalmazni, az Eva-tv. 22. §-ának (6) bekezdésére hivatkozás helyett. Mint már utaltunk rá, előfordulhatott az is, hogy az adóhatóság magát a bevétel nagyságát becsülte utólag. Ez esetben a fizetendő áfa utólagos megállapítása indokolt volt. A kérdés szerint a becslés során teljeskörűen elfogadták a beadott bizonylatokat, és kizárólag azok alapján állapították meg az adókötelezettségeket.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. szeptember 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4700

2. találat: Adó megállapítása becsléssel

Kérdés: Egyéni vállalkozónál bevallások utólagos ellenőrzésére vonatkozó vizsgálatot rendelt el az APEH 2003. és 2004. évekre. A határozat szerint adóhiányt állapított meg azért, mert a leltár szerinti nyitókészlet és a beszerzés csökkentve az értékesítéssel, valamint a zárókészlet nem egyezett egyik évben sem. A revízió az értékesítéseket korrigálta oly módon, hogy a 12, illetve 15%-os áfatartalommal könyvelt tételeket és a 25%-os tételeket átrendezte, azaz a fizetendő áfát növelte, emiatt áfahiányt és szja-hiányt állapított meg. Kérdésem, hogy helyesen járt-e el az APEH, illetve miként lehet elkerülni a hasonló helyzeteket?
Részlet a válaszból: […]alkalmazására a megfelelő, korrekt bizonylatok hiánya jogosította fel az ellenőröket. Az ilyen és ehhez hasonló esetek akkor kerülhetők el, ha minden egyes gazdasági eseményt hitelt érdemlő bizonylatolás
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. június 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2695
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: Becslés útján megállapított árbevétel könyvelése

Kérdés: Az APEH ellenőrizte az elmúlt évek gazdálkodását és 1998. évre becslés alapján a társaság árbevételét, és ugyanezen összeggel az adóalapot megnövelte. A megnövelt árbevétel után áfa és társasági adó megfizetésére kötelezte a társaságot. Hogyan kell ezt a megállapítást könyvelni?
Részlet a válaszból: […]ellenérték. Az Art. 60. §-a (3) bekezdésének b) pontja alapján - többek között - becslés alkalmazható, ha az adó, illetve a költségvetési támogatás alapja nem állapítható meg. Az Art. 60. §-ának (6) bekezdése szerint becsléssel kell megállapítani az adóalapot akkor is, ha az adóalap megállapítására azért nincs mód, mert sem a bevételekről, sem a kiadásokról adatok, iratok, más bizonyítékok nem állnak, vagy csak részben állnak az adóhatóság rendelkezésére. A becslésnek, mint módszer alkalmazásának, még számtalan oka, esete lehet. Számviteli szempontból éppen ezért, mivel a kérdésben szereplő becsült árbevételnek konkrét bizonylata nincs, a becsült árbevételt nem szabad könyvelni (nincs vevő, nincs készpénzbevétel).[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. augusztus 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 803
Kapcsolódó tárgyszavak: ,