Vásárolt telek – ráépített épület értékesítése


Egy házaspár 2017-ben vásárolt egy telket 3000 E Ft-ért. Ráépítettek egy új házat, a használatbavételi engedélyt 2019-ben kapták meg. Válás miatt 2021-ben értékesítették ezt az ingatlant (65000 E Ft-ért). Az építkezés során hitelt is felvett a házaspár (illetve kaptak állami támogatást, áfa 5%, max. 5000 E Ft). Mivel nem feleltek meg a feltételeknek, ezt az 5000 E Ft-ot vissza kellett fizetniük értékesítéskor. Az építkezés során kb. 22 000 E Ft-ról szóló számlát gyűjtöttek össze (ennyit találtak meg). Alkalmazható-e a jövedelem kiszámításakor az az elv, hogy:
-Ha a megszerzésre fordított összeg nem állapítható meg, akkor a bevételt annak 75%-ával kell csökkenteni. E szabály alkalmazása esetén más kiadás költségként nem vonható le a bevételből. Tehát dönthetnek-e úgy, hogy e szerint adóznak?
-Illetve van-e lehetőségük egy regisztrált szakértővel becslési eljárással meghatározott beépítettanyag-értéket levonni, ha az kedvezőbb/és nagyobb lesz a 22 000 E Ft-os számlák összértékénél? Sajnos nincs meg minden számla.
-Ha választhat az adózó, hogy melyik szerint határozza meg a szerzéskori értéket (mivel 1/2 tulajdoni arányban volt az ingatlan), az is előfordulhat, hogy a volt férj az egyik, a volt feleség a másik metódus szerint számol? Törvényi hivatkozást szeretnék kérni, ha lehetősége van választani az adózónak.


Megjelent a Számviteli Levelekben 2022. május 12-én (465. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8869

[…] csak abban az esetben alkalmazható, ha a megszerzésre fordított összeg az Szja-tv. 62. § (2) bekezdése alapján nem állapítható meg. Így a kérdéses esetben sem alkalmazható az, mivel a megszerzésre fordított összeg megállapítható. Így nincs választási lehetősége sem a férjnek, sem a feleségnek. Ezért a főszabályt kell alkalmazni, amely szerint az ingatlan átruházásából származó bevételből levonható a megszerzésére fordított összeg, valamint a szerzéssel és az átruházással kapcsolatos más igazolt kiadás (illeték, ügyvédi munkadíj, hirdetési, értékbecslési költség stb.). Számlák vagy annak részleges hiánya esetén a beépített anyagérték vehető figyelembe. Ennek megállapítására elfogadható a szakértői becslés is. Választható lehetőség azonban a telek szerzése és a ház használatbavételi időpontja alapján a bevétel megosztása a telek és a ház értékének arányában [Szja-tv. 60. § (3)-(4) bekezdések]. A kérdéses esetben […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.