Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott befejezetlen beruházás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Befejezetlen termelés év végi értékelése

Kérdés: A befejezetlen termelés állományának 2007. 12. 31-i értékelése során lehet-e alkalmazni többféle módszert az egyes termékek önköltségi árának meghatározására egyszerűsített éves beszámoló készítése esetén? Például úgy, hogy a befejezetlen termelés leltárában szereplő többtucatnyi termék egy részénél az Szt. 62. §-a alapján norma szerint, másik részénél pedig az Szt. 98. §-a szerinti módon határozzák meg az egyes termékfajták önköltségét.
Részlet a válaszból: […]érték az 51. § szerinti közvetlen önköltség, vagy az átlagos (súlyozott) közvetlen önköltség, vagy a FIFO módszer szerint meghatározott közvetlen önköltség. A közvetlen önköltség utókalkulációval meghatározott vagy norma szerinti közvetlen önköltség lehet. A hivatkozottak alapján tehát a főszabály az, hogy a saját termelésű készletek előállítási értékét utókalkulációval vagy norma alapján kell meghatározni. Ezen szabálytól való eltérésre ad lehetőséget az Szt. 98. §-ának b) pontja azzal, hogy az egyszerűsített éves beszámoló készítése során a saját termelésű készlet a még várhatóan felmerülő költségekkel és a kalkulált haszonnal csökkentett eladási áron is értékelhető. Így a kérdésre a válasz az, hogy a társaság értékelési, illetve önköltség-számítási szabályzatában szabályozott[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. április 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3636
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Befejezetlen termelés felszámoláskor

Kérdés: Ügyfelünk építőipari tevékenységgel foglalkozik. Vevője nem fogadta be a számláját, mert neki sem fizettek. A vitatkozás alatt beindult a felszámolás. 2006-ban befejezetlen maradt a ki nem számlázott szolgáltatás. Hogyan kerülhet majd ki a nyilvántartásból az elvégzett munka, esetleg per nélkül? Mi az adóvonzata?
Részlet a válaszból: […]jogszabály szerinti időtartamon belül a felszámolásra kerülő vevővel szembeni hitelezői követelését benyújtotta. (A konkrét vevő részére végzett építőipari szolgáltatást - általában - más vevőnek nem lehet eladni.) Amennyiben az építőipari cég hitelezői követelését a felszámolónak benyújtotta, meg kell várni azt, hogy a felszámolásra kerülő társaság vagyonából a hitelezői követelések kielégítésre kerülhetnek-e, és ha igen, akkor milyen arányban. Amíg erről a felszámoló nem nyilatkozik írásban, addig a befejezetlen építőipari szolgáltatást a készletek között kell kimutatni. Amennyiben a felszámoló által adott írásbeli igazolás (nyilatkozat) szerint a hitelezői követelésre nincs fedezet, vagy a felszámolás befejezésekor a vagyonfelosztási javaslat szerinti értékben átvett eszköz arra nem nyújt fedezetet, a befejezetlen termelést az egyéb ráfordítások között kell - ezzel egyidejűleg - elszámolni (T 581 - K 231; T 271 - K 582 és T 8693 - K 271). Ez esetben - a behajthatatlan követelésekhez hasonlóan[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. május 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3162
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,