Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott bérelt eszközök tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Bérelt eszközök nyilvántartása

Kérdés: Társaságunk tárolóeszközöket (ládák, rekeszek, konténerek) bérel külföldről, amelyeket továbbad bérbe magyar partnereinek. Az eszközök nyilvántartása és nyomonkövethetősége miatt a bérelt eszközök értéke bekerül a könyvekbe, emellett az értékük pedig kötelezettségként kerül kimutatásra a bérbeadó felé, hiszen elszámolási kötelezettség áll fenn. Hogyan kell helyesen kimutatni mind az eszközértéket, mind a kötelezettség értékét a magyar számviteli szabályok szerint, figyelembe véve az Szt. 23. §-a (1) bekezdését, miszerint a bérbe vett eszközök nem mutathatók ki a mérlegben eszközként? Másik a társaság rendelkezik saját tulajdonú tárolóeszközökkel is. Ezek értékét melyik soron kell feltüntetni a mérlegben (készletek között)?
Részlet a válaszból: […]országhatár nem változtat.)Mit lehet akkor tenni? A számviteli törvény 160. §-a rendelkezik a 0. számlaosztályról, másként nevezve: a nyilvántartási számlák számlaosztályáról. A 0. számlaosztályon belül kimutathatók a mérlegen kívüli tételek is. Mérlegen kívüli tétel lehet a külföldről bérelt- eszközök eszközértéke, mint göngyölegszámlán lévő érték hasonló tartalmú ellenszámlával szemben, illetve- a külföldről bérelt eszköz miatti kötelezettség (szállító) a hasonló tartalmú ellenszámlával szemben.Hasonló módon mutatható ki a 0. számlaosztályban a belföldi partnereknek bérbe adott külföldi tárolóeszközök- eszközszámlája göngyöleg ellenszámlával szemben, továbbá- a belföldi partnerekkel szembeni követelés (vevő) a követelés ellenszámlával szemben.A 0. számlaosztályban a könyvelés: Tartozik a számla, Követel az ellenszámla azonos összegben, a tétel megszüntetésekor fordítottan.A második kérdésre adandó válaszhoz az Szt. 23. §-ának (4) bekezdésében foglaltakat kell figyelembe venni. A saját tulajdonú tárolóeszközök[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. június 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8238
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: