Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott beruházás értékesítése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Beruházás üzembe helyezés előtti értékesítése

Kérdés: A fejlesztési tartalékból megvalósult beruházást (ingatlant) még üzembe helyezés előtt értékesítjük. Kell-e az ingatlant aktiválni az addig felmerült költségekkel, vagy közvetlenül a beruházás számláról lehet kivezetni, mint terven felüli értékcsökkenést?
Részlet a válaszból: […]elszámolásának eseteit az Szt. 53. §-a részletezi. Ezek között a beruházásértékesítés nem szerepel.A fejlesztési tartalék képzésével a társaság az adózás előtti eredményt csökkentette a társasági adó alapjának megállapítása során. Ha a beruházást rendeltetésszerűen használatba vette volna, akkor a számított nyilvántartási értéket csökkentő tételként kellett volna figyelembe venni a beruházáshoz felhasznált fejlesztési tartalék összegét. Emiatt a tárgyi eszközként történő használat során lett volna olyan időszak, amikor a számviteli előírások szerint elszámolt értékcsökkenési leírással növelni kellett volna az adózás előtti eredményt, de a Tao-tv. szerint nem lehetett volna csökkenteni. Mivel ez az értékesítés miatt nem következhet be, a fejlesztésitartalék-képzés adózási előnyét a beruházás értékesítésekor kell az adózás előtti eredmény növelésével kompenzálni. Ez következik a Tao-tv. 8. §-a (1) bekezdésének b) pontja előírásából: az adózás előtti eredményt növeli a tárgyieszköz-állományból[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. december 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5685