Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott beruházás minősítése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Beruházás minősítése

Kérdés: Társaságunk beruházás keretében új ingatlant hoz létre. A társaság a beruházás kivitelezésével különböző vállalkozókat bíz meg, fővállalkozó nincs. A kivitelezőket az ügyvezető koordinálja, felügyeli a munkájukat, ő köti a szerződéseket. A kivitelezők a társaság nevére állítják ki a számlát. Alkalmanként a társaság is beszerez kisebb anyagokat, amelyeket a kivitelezők rendelkezésére bocsát. A beruházás saját vállalkozásban végzett beruházásnak minősül-e az áfa, illetve a számvitel szempontjából? Van saját rész? Ha van, hogyan kell számszerűsíteni?
Részlet a válaszból: […]elő tárgyi eszközt, csupán anyagot szerez be és ad át a kivitelezést végző külső vállalkozóknak.A kérdés szerinti beruházást a kivitelezők számlái alapján, a számlában foglaltak ellenőrzése, igazolása után a beruházási számlán a beruházási szállítókkal szemben könyvelni kell: T 161 - K 455. A számlákon felszámított áfa levonható (T 466 - K 455), ha a beruházással létrejövő ingatlant (feltételezve, hogy épületet) a társaság adóköteles vállalkozási tevékenysége érdekében fogja hasznosítani. (Természetesen nem vonható le, ha az épület nem az adóköteles tevékenységet fogja szolgálni, akkor a le nem vonható áfa a beruházás bekerülési értékét fogja növelni: T 161 - K 455.)Amennyiben az ügyvezető kizárólag a beruházás kivitelezésének előkészítésével, a kivitelezők munkájának koordinálásával, műszaki ellenőrzésével foglalkozik, akkor az ügyvezető részére ezért a munkáért kifizetett bruttó munkabért, a munkabére utáni szociális hozzájárulási adót az Szt. 51. §-a (3) bekezdésének az előírása alapján a beruházás előállítási költségei között kell számításba venni, mint a saját előállítású eszközök aktivált[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. január 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7813
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Felújítás, beruházás minősítése

Kérdés: Vállalkozásunknál 2004-ben kezdődött el és 2006-ban fejeződött be az üzemanyagtartályok felújítása idegen kivitelezővel. Ezzel egyidejűleg a környezetvédelem által előírt betontálcát az üzemanyagkúthoz saját vállalkozásban készítettük el. Az idegen kivitelező számlái 2,6 millió Ft+áfa, a vásárolt anyag 0,4 millió Ft+áfa, a saját teljesítmény 0,3 millió Ft. Saját rezsis beruházásnak minősül-e az elvégzett felújítás és a betontálca-építés együttesen? Ha nem, milyen összeget képvisel a beruházás? Hogyan kell eljárni az áfabevallás kitöltésénél? Hogyan történik a számviteli elszámolás?
Részlet a válaszból: […]is el kell számolni a saját előállítású eszközök aktivált értékével szemben (T 162 - K 582). Ennek áfavonzata nincs. Amikor az üzemanyagtartályok felújítása befejeződött, az üzemanyagtartályok ismételten rendeltetésszerűen használatba vehetők, akkor a felújítás 162. számlán elszámolt értékével az üzemanyagtartályok bruttó értékét kell növelni (T 131 - K 162). Mivel az üzemanyagtartályokat jellemzően egyedileg kell nyilvántartani, a felújítás költségeit (beleértve a felhasznált anyagok értékét is) egyedi eszközönként kell megállapítani, és ennek megfelelően az egyedi üzemanyagtartályok bruttó értékét növelő tételként elszámolni. Az aktiválás írásban dokumentált időpontjától kezdődően a megnövekedett bruttó érték alapján kell az üzemanyagtartályok évente elszámolandó értékcsökkenési leírását megállapítani és elszámolni. A kérdésben szereplő betontálca bekerülési értékével az üzemanyagtartályok értéke nem növelhető, a betontálcát (tálcákat) külön eszközként (építményként) kell nyilvántartani. Ebből következően, a betontálca elkészítését beruházásként (az adott esetben saját vállalkozásban végzett beruházásként) kell elszámolni. Ezen beruházás értékébe beletartozik a beruházás során felhasznált vásárolt anyagok bekerülési értéke is. A saját vállalkozásban végzett beruházáshoz felhasznált anyagok bekerülési értékét elsődlegesen anyagköltségként, a munkát végzők bérét és annak járulékait a felmerüléskor a személyi jellegű ráfordítások között kell elszámolni, majd legkésőbb a beruházás befejezésekor (ha a beruházás a tárgyévben nem fejeződik be, akkor a költségek felmerülése évének utolsó napjával) a saját előállítású eszközök aktivált értékével szemben kell a beruházási számlára könyvelni (T 161 - K 582). A beruházás (a betontálca) rendeltetésszerű használatbavételekor - az üzembe helyezés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. augusztus 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2752
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Az épület befejező munkáinak minősítése

Kérdés: Betéti társaságunk az önkormányzattól szerkezetkész épületet vásárol bérbeadás céljából. A beruházást idegen kivitelezővel fejezteti be, amely kivitelező számlái az anyagköltséget és a munkadíjat is tartalmazzák. A fenti konstrukció saját rezsis beruházásnak minősül-e?
Részlet a válaszból: […]bérbeadás céljából vásárolta, így az önkormányzat által számlázott árat, a vételárat az épület bekerülési értékeként a beruházási számlára kell könyvelnie (T 161, 466 - K 455). Ugyancsak a beruházási számlán kell elszámolnia az épület befejező munkáiról készült
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. augusztus 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 842
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,