Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott beruházás vállalkozásban tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Vállalkozásba adott vagy saját vállalkozásban végzett beruházás

Kérdés: Ugyanazon beruházást lehet-e két részre bontani, lehet-e saját és idegen kivitelezésű? Mi dönti el, hogy saját vállalkozásban végzett vagy vállalkozásba adott (idegen kivitelezésű) a beruházás? A lebonyolító helyzete vagy a tényleges munkavégzés? Ha egy beruházás egy részét a társaság végzi saját dolgozóival, anyagaival, de egy nagyobb szakértelmet kívánó részt anyaggal, munkadíjjal külső cég vállalja el, akkor ez teljes egészében saját vállalkozásban végzett, vagy megoszlik saját és idegen részre? Saját erővel nem vesznek részt a beruházásban, a vállalkozókkal én kötöm a szerződést anyaggal és munkadíjjal, vagy csak a vállalkozói díjra, a beruházáshoz én szerzem be az anyagot. Ez milyen beruházás? És milyen beruházás akkor, ha generálkivitelezésre szerződök?
Részlet a válaszból: […]beruházást, továbbá az Szt. 51. §-a (3) bekezdésében a külső vállalkozónak biztosított anyagokat, saját termékeket, nyújtott szolgáltatásokat saját vállalkozásban végzett beruházásként kell elszámolni. A külső vállalkozó által végzett beruházási tevékenységet annak függvényében kell vállalkozásba adott beruházásként, illetve saját vállalkozásban végzett beruházáshoz igénybe vett szolgáltatásként kimutatni, hogy az az egész beruházás szempontjából meghatározó, vagy csak a saját kapacitás kiegészítését jelenti. A leírtakból következik, hogy ugyanazon beruházás - számviteli elszámolási szempontból - lehet részben saját vállalkozásban végzett, és részben külső vállalkozók által végzett beruházás is. Ezt egyrészt a tényleges munkavégzés, másrészt az Szt. 51. §-ában foglaltak alapján kell eldönteni azzal, hogy a külső vállalkozók által végzett munkákat - a fentiek figyelembevételével - lehet a saját vállalkozásban végzett beruházás részének tekinteni, de a saját vállalkozásban végzett beruházásnak minősülő munkákat nem lehet a külső vállalkozók által végzett beruházás részének minősíteni. A kérdésben leírt esetekre - az előbbiekből következően - a válasz: Ha a beruházás egy részét a társaság végzi saját dolgozóival, saját vagy bérelt munkaeszközeivel, a társaság által beszerzett anyaggal, akkor a beruházás ezen része saját vállalkozásban végzett beruházásnak minősül. Ha a beruházás nagyobb szakértelmet kívánó részének elvégzésével külső vállalkozót bíznak meg, a külső vállalkozó által elvégzett munkák számlázott értékét (anyaggal növelt vállalkozói díjat) mint vállalatba adott beruházást kell elszámolni. Ha a beruházó társaság nem vesz részt a beruházásban, csupán a vállalkozási szerződéseket köti meg (a beruházás lebonyolítását, ellenőrzését is másra bízza), akkor a vállalkozók által számlázott összegeket a vállalkozásba adott beruházás szabályai szerint[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. január 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2471
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,