Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott biztosítási díj bizonylata tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: 2012-ben kiállított számla könyvelése

Kérdés: A 2012-ben kiállított, de teljes egészében 2013. évre vonatkozó szolgáltatás (biztosítás) számlája 2012-ben könyvelendő-e a szállítóval szemben, a költség elhatárolásával?
Részlet a válaszból: […]rögzíteni kell. A számla kiállítása még nem gazdasági esemény, a biztosítás mint szolgáltatás viszont az. Általános gyakorlat számos esetben, hogy a szolgáltatást előre számlázzák, számviteli bizonylattal bizonylatolják. Ilyen esetben a szolgáltatást megelőzően kibocsátott számlát indokolt könyvelni, különösen akkor, ha ahhoz fizetési kötelezettség is kapcsolódik, akár egy összegben, akár részletekben.A leírtakból következően indokolt a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. március 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5787

2. találat: Egész éves biztosítási díj bizonylata

Kérdés: 2012. év során a biztosítótársaságok "tömegesen" álltak át arra, hogy a gfb és casco díjáról az eddigi negyedéves/havi számla helyett a biztosítási kötvény hátoldalára számviteli bizonylatot nyomtatnak, ezen pedig feltüntetik az egész éves biztosítási díjat a fizetési esedékesség szerint. Hogyan kell ezt a számviteli bizonylatot könyvelni? Elő kell írni kötelezettségként? Vagy nem kell? Elegendő a fizetéskor a kifizetés bizonylata mellé tennünk a számviteli bizonylatot?
Részlet a válaszból: […]számlázni.A kérdés szerint olyan számviteli bizonylatot nyomtatnak, amely az egész éves biztosítási díjat tartalmazza, a fizetési esedékesség szerint részletezve. A bizonylati elv és a bizonylati fegyelem követelményrendszeréből az következik, hogy egy számviteli bizonylatot (az éves biztosítási díjról kiállított bizonylatot) nem lehet részletekben könyvelni, azaz egy tételben kell azt az egyéb kötelezettségekkel szemben elszámolni (T 533 - K 4799), és az esedékes havi/negyedéves díj[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. február 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5731