Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott CD tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: CD-lemezek készletértéke

Kérdés: CD-lemezek előállításával foglalkozunk. A zenekarok és az énekesek számláit közvetített szolgáltatásként könyveljük, az üres CD-lemezt anyagköltségként, a csomagolást a megfelelő 5-ös számlán számoljuk el. A megmaradó készletet (ami az év végén még nem kerül eladásra) milyen áron értékeljük?
Részlet a válaszból: […]előállított egy CD-lemezre jutó hányadát, az előállításnak a kérdező társaságnál felmerült közvetlen költségeinek az előállított egy CD-lemezre jutó részét, továbbá - mivel csak a csomagolt CD-lemez értékesíthető - az egy CD-lemez csomagolási költségét. A késztermékként értékesítésre kerülő CD-lemezek saját előállítású terméknek minősülnek, és így az előállításuk érdekében felmerült valamennyi költséget elsődlegesen az 5. számlaosztályban kell elszámolni. A zenekarok és az énekesek számláit igénybe vett szolgáltatásként kell könyvelni, azt nem lehet közvetített szolgáltatásként elszámolni, saját előállítású terméknél nem értelmezhető a közvetített szolgáltatás! A[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. augusztus 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3791
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Ajándék CD

Kérdés: Hanglemezkiadó cég a boltok és az üzletkötők részére - bolti forgalomba nem kerülő, a megjelenő lemezekről ismertetőt tartalmazó - CD-t gyártat, egy évben 2 alkalommal. Térítés nélküli eszközátadásként számolja el, az áfát nem igényli vissza. Terheli-e más adókötelezettség?
Részlet a válaszból: […]statisztikai állományi létszámának személyenként 1500 forinttal szorzott összege erejéig adómentes, feltéve hogy az ajándék értéke nem több 10 000 forintnál. A számított kereten felül, illetve a 10 000 forintot meghaladó értékű üzleti ajándék összege után a cégnek 44 százalék személyi jövedelemadót és 11 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie. Ha az ajándék értéke - egy-egy alkalommal - nem lenne több 500 forintnál (ami ebben az esetben valószínűleg nem teljesül), akkor a juttatás adómentes lenne az Szja-tv. 1 számú melléklet 8.19. pontja alapján, és ebben az esetben más közterhet (pl. egészségügyi hozzájárulást) sem kell fizetni. Ha az ajándék értéke több 500 forintnál, akkor is alkalmazható az Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.19. pontja - amely szerint adómentes természetbeni juttatás a kifizető által a magánszemélynek legfeljebb évi három alkalommal adott ajándék értékéből alkalmanként az 500 forintot meg nem haladó összeg -, s így csak az 500 forint feletti érték után kell a 44 százalék adót és - ha a megajándékozott nem minősül biztosítottnak - 11 százalék egészségügyi hozzájárulást, ha biztosítottnak minősül, akkor 2002-ben 29 százalék társadalombiztosítási és 3 százalék munkaadói járulékot fizetni. Az üzleti ajándék értéke a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségként elismert, azaz a természetbeni juttatás elszámolt értéke nem része az adóalapnak. Az üzleti ajándéknak nem minősülő természetbeni[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. július 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 759
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,