Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott csomagolás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Borítólap, védőfólia az áru része?

Kérdés: Árunak minősül-e a borítólap és a védőfólia nélkül érkezett CD és DVD? A továbbértékesítés feltétele a borítólap és a védőfólia, amelyeket a kereskedő szerez be. Általában mi az a határ, tevékenység, amely a beszerzett árura a továbbértékesítőnél rárakódhat úgy, hogy az nem veszti el áru jellegét?
Részlet a válaszból: […]illetőleg csomagolják, adagolják. Ebből következően, a kérdésben leírt esetben a CD-t, a DVD-t azt követően is az áruk között kell kimutatni, hogy azt borítólappal, védőfóliával látták el, az áru jellege ettől még nem változik meg. Az áru értékét növelő bekerülési (beszerzési) értékként kell az Szt. 48. §-ának (3) bekezdése szerint figyelembe venni az áru használati jellegét növelő munkafolyamatok, illetve megmunkálás ellenértékét jelentő bérmunkadíjat. A megmunkálás eredményeként az áru értéke nő, de az áru jellege nem változik meg. Nyilvánvalóan a CD, illetve a DVD borítólappal, védőfóliával való ellátása növeli a CD, illetve a DVD értékét. Kérdésként merülhet fel, hogy a borítólap, a védőfólia bekerülési értéke, továbbá a csomagolás munkadíja része lehet-e a CD-k, illetve a DVD-k bekerülési értékének. A válasz attól függ, hogy az értéknövelő munkákat[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. május 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3155
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Kiszerelés minősítése

Kérdés: Fűszer-kereskedelemmel foglalkozó belföldi társaság nagy mennyiségű zsákos fűszert szerez be EU-tagállamból. A több kg-os fűszereket kis zacskóba csomagoltatják bérmunka keretében. A zsákban érkezett fűszer könyvelhető-e elábéként? Lehet-e saját termelésű készlet címén állományba venni a csomagolt fűszereket?
Részlet a válaszból: […]értékként kell figyelembe venni az eszköz használati értékét növelő munkafolyamatok, illetve megmunkálás ellenértékét jelentő bérmunkadíjat. A kis zacskóba való csomagolás a bérmunka ezen kritériumának nem felel meg. Így a csomagolás költségeivel a fűszer bekerülési értéke nem növelhető, a csomagolás díját az igénybe vett szolgáltatások költségeként kell elszámolni. A kérdésben szereplő esetben a több kg-os csomagolású fűszer bekerülési értékét készletre kell venni. A kiszerelés utáni (kis zacskós) fűszer fajlagos (zacskónkénti) bekerülési értékét a zsákos fűszer készletre vételi értékéből kell megállapítani.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. június 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2663
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: Csomagoláshoz használt termékek áfája

Kérdés: Cégünk faipari termékek gyártásával és értékesítésével foglalkozik. A félkész és késztermékek csomagolásánál a sérülésmentes szállítás érdekében egységcsomagonként a rakatok alá bekerül egy db natúr lap (ún. takarólap), mely csomagolóanyagként beépül az értékesítendő termék önköltségébe, azt külön a vevőknek nem számítjuk fel. Az árak azonban a fentiek szerint csomagolt termékekre vonatkoznak. Helyesen gondoljuk-e, hogy a csomagolóanyagként felhasznált natúr lapok után nem kell az áfát felszámítani?
Részlet a válaszból: […]kérdésben leírt módon történhet, így a szerződés szerinti teljesítés ellenértéke az árbevétel, az árbevétel alapján felszámított áfa pedig az adófizetési kötelezettség. A csomagolóanyag után az áfát akkor kell külön felszámítani, ha azt külön tételben számlázzák, illetve göngyölegként használják. Számviteli elszámolás szempontjából meg kell jegyezni a következőket: a rakatok alá elhelyezett natúr lap (ún. takarólap) az értékesítéshez szükséges, és így az értékesítéssel kapcsolatos külön költségnek minősül, ezért a natúr lap bekerülési értékét (beszerzési értékét, előállítási költségét)[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. november 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1489
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,