Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott devizás gyűjtőszámla tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Devizás gyűjtőszámla

Kérdés: A gyűjtőszámlát a könyvelési nyilvántartásokban egy tételben vagy teljesítési időpontonként kell rögzíteni? Ha az árbevételt tételesen indokolt könyvelni, devizában kiállított gyűjtőszámla kiegyenlítése esetén az árfolyam-különbözetet is tételesen kell meghatározni?
Részlet a válaszból: […]a gyűjtőszámla már nem egy gazdasági eseményt testesít meg. Az Szt. 72. §-a alapján az árbevételt a szerződés szerinti teljesítés időszakában kell rögzíteni, másrészt indokolt elkülöníteni a termékértékesítés, illetve szolgáltatásnyújtás árbevételét is. Ha a szerződés szerinti teljesítés időpontja nem esik egybe a gyűjtőszámla szerinti teljesítés időpontjával, akkor az árbevételt, a fizetendő áfa alapját vagy az analitikus, vagy a főkönyvi könyvelés keretében indokolt részletezni.A gyűjtőszámla a számla címzettjénél - mint a kötelezettség összegének dokumentuma - egyetlen gazdasági eseményt testesít meg, egy tételben könyvelendő a szállító számlájára.A gyűjtőszámla a számla címzettjénél a beszerzés, a szolgáltatás igénybevételének, az előzetesen felszámított áfa elszámolásának is a bizonylata, és mint ilyent a teljesítés időpontjával indokolt azokat az analitikus vagy a főkönyvi könyvelés keretében rögzíteni, illetve készletnyilvántartás hiányában anyagköltségként, az eladott áruk beszerzési értékeként, az igénybe vett szolgáltatások költségeként elszámolni, az előzetesen felszámított áfát áfakulcsonként részletezni.A gyűjtőszámla könyvelésével kapcsolatosan megfogalmazottakat miként lehet alkalmazni a devizában kiállított gyűjtőszámla esetében?Általános szabály: ha a számlát devizában állítják ki, akkor a devizaértékeket a szerződés szerinti teljesítés napjára vonatkozó - az Szt. 60. §-a szerint választott - devizaárfolyamon kell forintra átszámítani.Ha a devizában kiállított gyűjtőszámlán különböző - szerződés szerinti - teljesítési napokkal történt a termékértékesítés, a szolgáltatásnyújtás, akkor ezen devizaértékeket a teljesítés napján érvényes, választott (és jellemzően eltérő) devizaárfolyamok használatával kell forintra átszámítva árbevételként elszámolni, és a követelések között elkülönítetten kimutatni. (A fizetendő áfával itt nem kell foglalkozni, mert az a gyűjtőszámlához kapcsolódik, a gyűjtőszámla szerinti devizaértékre kell felszámítani!) Könyvelése: T 311 - K 91-92, illetve a fizetendő áfa: T 311 - K 467.Ha a vevő a devizában kiállított gyűjtőszámlát devizában kiegyenlíti, a kapott devizát az Szt. 60. §-ának (1) bekezdése alapján a bekerülés (a kiegyenlítés) napjára vonatkozó, választott devizaárfolyamon átszámított forintértéken kell a deviza-betétszámlára könyvelni a vevőszámlával szemben (T 386 - K 311). Mivel jellemzően a kiegyenlítéskori devizaárfolyam eltér a szerződés szerinti - különböző időpontú - teljesítéskori árfolyamtól, a vevőszámlán (és nem a részletező nyilvántartáson) árfolyam-különbözet[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. október 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8033
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Devizás gyűjtőszámla könyvelése

Kérdés: A 3777. kérdésre adott válasz szerint a gyűjtőszámla alapján az értékesítés árbevételét külön-külön indokolt könyvelni. Devizában kiállított gyűjtőszámla banki kiegyenlítése esetén, miként lehet helyesen elszámolni a külön-külön könyvelt tételeket, figyelemmel az egy összegű banki kiegyenlítés és a külön-külön könyvelt tételek árfolyam-eltérésére?
Részlet a válaszból: […]- az Szt. 60. §-a szerint választott - devizaárfolyamon kell forintra átszámítani [Szt. 75. §-ának (7) bekezdése]. Ha a devizában kiállított gyűjtőszámlán különböző - szerződés szerinti - teljesítési napokkal történt a termékértékesítés, illetve a szolgáltatásnyújtás, akkor ezen devizatételeket a teljesítés napján érvényes, választott (és jellemzően eltérő) devizaárfolyamok használatával kell forintra átszámítva árbevételként elszámolni, és a követelések között kimutatni. (Eltekintettünk az áfa sajátos elszámolásától!) Ha a vevő a kiállított gyűjtőszámlát devizában kiegyenlíti, a kapott devizát az Szt. 60. §-ának (1) bekezdése alapján a bekerülés (a kiegyenlítés) napjára vonatkozó - a (4)-(6) bekezdés szerinti - devizaárfolyamon átszámított forintértéken kell a deviza-betétszámlára könyvelni a vevőszámlával szemben. Mivel jellemzően a kiegyenlítéskori devizaárfolyam eltér a szerződés szerinti - különböző időpontú - teljesítéskori árfolyamtól, a vevőszámlán árfolyam-különbözet jelenik meg, amelyet a pénzügyi műveletek egyéb bevételei, illetve egyéb ráfordításai között kell elszámolni. Ha a vevőszámlára tételesen történt a könyvelés, akkor az eltérő teljesítési időpontokhoz kapcsolódóan eltérő lesz az egyes tételeknél mutatkozó árfolyam-különbözet mértéke,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. január 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3949
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,