Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott devizás pénzeszköz tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Devizás pénzeszközök árfolyam-különbözete

Kérdés: Ügyfelünk a devizás pénzeszközöknél mind a beszerzést, mind a felhasználást az adott napi MNB-árfolyamon könyveli (ez a választott árfolyam). Év végén a devizaszámla átértékelésre kerül az év végi árfolyamnak megfelelően, ekkor számolja el az árfolyam-differenciát. Helyesen jár el a társaság?
Részlet a válaszból: […]devizát vásárolnak (például CHF-ért EUR-t). A devizaszámlán lévő deviza, a valutaszámlán lévő valuta csökkenésének az elszámolásánál a társaság - az Szt. 62. §-ának (4) bekezdése szerint - választhatja, hogy azt a beszerzéskori árfolyamon, vagy az átlagos (súlyozott) beszerzési árfolyamon, vagy a FIFO módszer szerinti árfolyamon könyveli. (Ezek egyike sem egyezik meg a deviza, a valuta felhasználásakor érvényes MNB-árfolyammal!) Az Szt. előírásai mellett a valuta, a deviza vásárlásához nem kapcsolódhat árfolyam-különbözet. A valuta, a deviza felhasználásakor pedig jellemzően a kötelezettségszámlákon lehet árfolyam-különbözet a pénzügyi rendezéskor (és nem az év végén), amelyet esetenként (például a beruházáshoz kapcsolódóan) nem az eredményt módosító tételként kell elszámolni, hanem a bekerülési értéket módosító tételként. (Ha a valutát, a devizát értékesítik, akkor az árfolyam-különbözet tételesen az átvezetési számlán jelenik meg!) Megjegyzés: az aznapi MNB-árfolyamon történő állományba vétel esetén az árfolyam-különbözet[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. március 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4951
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,