Öröklés a gazdasági társaságban

Kérdés: 2016-ban örököltem üzletrészt a kft.-ben. A jövőben nem kívánok a kft. tevékenységében részt venni. Szeretném, ha a kft. kifizetné részemre az örökséget. Hogyan kell helyesen meghatározni az örökség összegét? Az örökséget (az üzletrészt) hogyan lehet hasznosítani? Milyen adó- és illetékfizetési kötelezettség kapcsolódik ehhez? Az örökséggel kapcsolatosan a társaságnak milyen feladatai vannak?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kezdjük, hogy az örökség értékét a hagyatéki eljárás lefolytatása el ő tt kell meghatározni, még akkor is, ha az örökös az örökhagyó egyenes ági rokona. Az üzletrész öröklése esetén az örökölt üzletrész forgalmi értéke tekintend ő az üzletrész...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. augusztus 3.
Kapcsolódó címke:

Naplófőkönyvben a felújítási alapra kapott összeg

Kérdés: A társasház naplófőkönyvében hogyan kell könyvelni – a felhasználás előtti években, illetve a felhasználáskor – a felújítási alapra befizetett összegeket és a betétre jutó kamatot, állami támogatást?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kötelezettséget akkor és olyan összegben kell az adóköteles egyéb bevételek közé átvezetni, amikor és amekkora összegben a kapott (befolyt) pénz elköltéséhez költség (termelési és kezelési költség, értékcsökkenés) elszámolása kapcsolódik.A...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. augusztus 3.
Kapcsolódó címke:

Kapcsolt vállalkozás, szerződéses kapcsolat alapján

Kérdés: Egy kft. ügyvezetőjének (a kft.-ben nem tulajdonos) más cégben tulajdonrésze van, ami 50% alatti, de a többi tulajdonostárs a rokona. Ha a kft. az ügyvezető másik cégével szerződéses kapcsolatba kerül, akkor létrejön-e a kapcsolt vállalkozási viszony?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Tao-tv. szerint kapcsolt vállalkozás többségi befolyás alapján [ennek több esete van: a Tao-tv. 4. § 23. pont a)-c) pontok] vagy vállalkozás és telephelye között [Tao-tv. 4. § 23. pont d)-e) pontok], vagy az ügyvezetés egyezősége alapján állhat fenn.Tekintettel arra...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. július 13.
Kapcsolódó címke:

Eladásra szánt lakások alvállalkozói

Kérdés: Az építőipari cég új lakások előállításához vállalkozási szerződés alapján alvállalkozói munkákat vesz igénybe 2016-2017. években. A lakások értékesítése 2017-ben lesz. 2016-ban csupán bérbeadásból származik árbevétele. Figyelembe vehető-e az ilyen típusú alvállalkozói munka a helyi iparűzésiadó-alap megállapítása során? (A kérdező idézi a Htv. alvállalkozói teljesítések értéke értelmező rendelkezését!) Ha igen, elszámolható-e az eladásra szánt lakások kivitelezéséhez 2016. évben igénybe vett alvállalkozói munkák díja a 2016. évi bérbeadásból származó árbevétellel szemben, illetve a 2017. évi lakásértékesítésből származó árbevétellel szemben csak a ténylegesen 2017. évben végzett alvállalkozói munka értéke vehető figyelembe?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...eladásra szánt lakások értékesítése 2017-ben lesz, akkor a lakásértékesítésből elszámolt nettó árbevételt (plusz a bérbeadásból befolyó nettó árbevételt) az iparűzési adó alapjának meghatározása során csak a 2017. üzleti évben elszámolt (könyvelt)...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. július 13.
Kapcsolódó címke:

Csődegyezség könyvelésének időszaka

Kérdés: A cég csődeljárásban csődegyezséget kötött 2016. 11. 17-én, a bíróság 2016. 12. 01-jén értesítette a céget, hogy az egyezséget elfogadta, de az nem jogerős. Az egyezség alapján a követelések 11%-a kerül kifizetésre 2017. 05. 31-ig. A bíróság a csődegyezséget 2017. 03. 24-ével hagyta jóvá, és befejezetté nyilvánította a csődeljárást. A végzés jogerős. A cég mérlegkészítésének időpontja 2017. 03. 31. A 2014. év veszteséges volt. A csődegyezség alapján mikor kell kivezetni a fennmaradó 89%-ot? Mikor kell kivezetni azon hitelezők követeléseit, akik nem jelentkeztek be a csődeljárásba? Vannak olyan számlák, amelyeket a vagyonfelügyelő befogadott, de a csődeljárás alatt nem fizettek ki? Mi lesz a sorsuk? Melyik évet érintik a fenti tételek? Kérem, a válasznál vegyék figyelembe a Tao-tv. előírásait is!
Részlet az állásfoglalásából: […] ...ennek érdekében fogadta be a kérdés szerinti számlákat. Mivel a vagyonfelügyelő külön pénzösszeggel nem rendelkezik, az általa befogadott számlák kiegyenlítése, illetve kiegyenlítésének aránya a csődegyezség keretébe tartozik. Itt kell megjegyezni, az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. június 15.
Kapcsolódó címke:

Közhasznú alapítvány támogatása

Kérdés: Nonprofit kft. a Tao-tv. 7. §-a (1) bekezdésének z) pontja szerinti adományt nyújt közhasznú besorolású alapítvány részére, közhasznú alapcél szerinti tevékenységéhez. A támogatott alapítvány a támogató nonprofit kft. többségi tulajdonosa, a vezető tisztségviselők személyében egyezőség nincs. A tulajdonosi státusz befolyásolja-e az adomány társasági adó szerinti megítélését, vagyis alkalmazható-e a 7. § (1) bekezdésének z) pontja szerinti adóalap-kedvezmény? Felmerülhet-e a gazdasági esemény szabálytalansága (pl. osztalékként való megítélése) vagy a társaságiadó-alap tekintetében a z) ponttól elérő minősítése?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...a támogatás nyújtása, akkor számolni kell a szokásos piaci ártól eltérő ár miatti korrekcióval is, mivel az alapítvány többségi befolyása révén az alapítvány és vállalkozás kapcsolt vállalkozásnak minősül.Az adomány fogalmánál arra kell figyelemmel lenni, hogy...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. június 15.
Kapcsolódó címke:

Továbbképzés külföldön felmerült költségeinek terhei

Kérdés: Biztosítási alkusz cég – MNB-regiszterben rögzített, kizárólag vele együttműködő – vállalkozások (kft., bt., egyéni vállalkozó) nagyobb és sikeresebb üzletkötése érdekében külföldi biztosítótársaság székhelyén lefolytatott továbbképzések és az ehhez szorosan kapcsolódó szolgáltatások értékét megfizeti számla ellenében. Ilyen esetben felmerül-e, és ha igen, akkor milyen adó- és/vagy járulékfizetési kötelezettség?
Részlet az állásfoglalásából: […] Biztosítási alkusz cégnél a továbbképzések költségeivel kapcsolatban mint reprezentációnak minősülő juttatás merül fel adó- és járulékfizetési kötelezettség. A továbbképzés szakmai eseménynek és így reprezentációnak tekinthető, ha a juttatásra vonatkozó...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. május 25.

Modulrendszerben végzett tanfolyamok, vizsgáztatások

Kérdés: Oktatással foglalkozó vállalkozás a tanfolyamokat és a vizsgáztatásokat modulrendszerben végzi. A résztvevők csekken fizetik be a felmerülő költségeket, de van, aki csak az éppen elvégzett modulra jutó költséget, van, aki az összes költséget. Az így befolyt tandíjakat, vizsgadíjakat előlegként vagy árbevételként kell kezelni? Az oktatás akár a következő naptári évre is átnyúlhat.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...de a számla előre is kiküldhető.Ha a résztvevők a tájékoztató levél alapján csekken fizetik a tandíjat, illetve a vizsgadíjat, akkor a befolyt összeget a résztvevőkkel szembeni kötelezettségként kell kimutatni (T 384 – K 453, 467), majd a befejezett tanfolyammodul,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. május 25.
Kapcsolódó címke:

Kapcsolt vállalkozás (kft. és egyéni vállalkozó)

Kérdés: Egy kft. tulajdonosi köre négy főből áll: apa, anya és két felnőtt korú gyermek, közeli hozzátartozók. Az ügyvezetők a felnőtt korú gyermekek. Az egyik ügyvezető felesége egyéni vállalkozó, akinek e minőségében rendszeres üzleti kapcsolata van a kft.-vel. A kft. és az egyéni vállalkozó a Tao-tv. 4. § 23. c) pontja szerint kapcsolt vállalkozásnak minősül?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...ha harmadik személy – a Ptk. rendelkezéseinek megfelel ő alkalmazásával – közvetlenül vagy közvetve mindkett ő jükben többségi befolyással rendelkezik azzal, hogy azokat a közeli hozzátartozókat, akik az adózóban és a más személyben többségi...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. május 11.
Kapcsolódó címke:

Kapcsolt vállalkozás (magánszemély által)

Kérdés: A számviteli törvény és a társaságiadó-törvény szerint kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a következő két vállalkozás: "A" vállalkozás, melyben "X" természetes személy 72,4%-os tulajdonos és egyben alkalmazotti jogviszonyban cégvezető is. Az "A" vállalkozásnak 24,81%-os részesedése van "B" vállalkozásban, az "X" természetes személynek szinten részesedése van a "B" vállalkozásban, melynek mértéke 37,67%. "A" és "B" vállalkozás kapcsolt vállalkozás?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...harmadik személy –  a Ptk. rendelkezéseinek megfelel ő alkalmazásával – közvetlenül vagy közvetve mindkett ő jükben többségi befolyással rendelkezik, azzal, hogy azokat a közeli hozzátartozókat, akik az adózóban és a más személyben többségi...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. május 11.
1
…
41
42
43
…
134