Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott egyházi ingatlan tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Kártalanítás egyházi ingatlan visszaadása miatt

Kérdés: Részvénytársaságunk szállodát üzemeltet egy volt egyházi tulajdonú (jelenleg állami tulajdon) ingatlanban. A romos épületet társaságunk újíttatta fel jelentős összegben, és 1987-ben nyitotta meg szállodaként. Az egyház visszaigényelte az épületet. A visszaadásra kijelölt végső határidő: 2003. december 31. A részvénytársaság az épületen végzett felújítás valorizált értékén az államtól kártalanítást kap 2001., 2002., 2003. években, 3 részletben. A kártalanítás lehetőséget teremt arra, hogy az rt. új szállodát építsen, új életteret teremtsen, hogy üzleti tevékenységét folytatni tudja. Kérdéseim: a kapott kártalanítást hova kell könyvelni? Milyen adóvonzata van? Van-e adómentesség vagy kedvezmény? A beruházás nettó értékét hol kell elszámolni?
Részlet a válaszból: […]korábban elszámolt értékcsökkenési leírást is figyelembe véve - a felújítás teljes értéke megjelenik adóalap-csökkentő tételként. A kártalanítás összegét az Szt. 77. §-a (2) bekezdése szerint kell az egyéb bevételek között elszámolni. Időbelileg a már megkapott kártalanítási összeget akkor lehet és kell elhatárolni, ha az ingatlan átadása még nem történt meg. Ha az ingatlant az egyháznak visszaadták, az ingatlan könyv szerinti értékét az egyéb ráfordítások között - mint tárgyi eszköz "értékesítés"-t - kell elszámolni, és ezzel egyidejűleg a korábban kapott és elhatárolt kártalanítást meg kell szüntetni, illetve az ingatlan átadása után kapott kártalanítási összeget a folyósítás időszakában kell az eredmény javára elszámolni. A kártalanításként kapott összeget nem lehet fejlesztési célra kapott támogatásként[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. szeptember 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 875
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,