Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott elévülési idő tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Folyószámla megőrzése

Kérdés: Az Szt. 2001-től hatályos előírása szerint a folyószámláknál az elévülési idő a folyószámla megszűnésének időpontjával kezdődik. Az Szt. nem határozta meg a "folyószámla" fogalmát. A napi használat alapján szinte minden folyószámlának minősíthető (pl. adófolyószámla, vevő-, szállító-folyószámla stb.). Ha a szállítói számla folyószámlának minősül, akkor például a közüzemi számlákat a cégek fennállása alatt nem lehetne selejtezni. Mit értünk az Szt. által említett folyószámla alatt?
Részlet a válaszból: […]pedig nem határozta meg a folyószámla fogalmát, ezért az a döntés született, hogy az Szt. 169. §-a (2) bekezdésének hivatkozott előírását hatályon kívül kell helyezni úgy, hogy a hatályon kívüli rendelkezés a 2001. évben is alkalmazható.Ebből viszont az következik, hogy a folyószámla megőrzésére az általános
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. május 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 678
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: A folyószámla megőrzése

Kérdés: Az új Szt. 169. §-ának (4) bekezdése szerint: "A folyószámláknál az elévülési idő a folyószámla megszűnésének időpontjával kezdődik." Hogyan kell ezt érteni? Állandó partnereink esetében a folyószámlát a társaság megszűnéséig kell megőrizni?
Részlet a válaszból: […]kapcsolata reményei szerint soha nem szűnik meg, akkor a folyószámlát nemcsak a kft. megszűnéséig, hanem a megszűnést követő további 8 évig kell megőrizni. A számviteli törvény nem szabályozza, hogy a folyószámlát milyen részletezettséggel kell vezetni. Így ha a számviteli törvény más előírásait is figyelembe vesszük (követeléseknél például az értékvesztés elszámolását, illetve annak visszaírását, a behajthatatlanság kritériumait, kötelezettségeknél az elengedés lehetőségét, mindkettőnél a törlesztés, a beszámítás, az árfolyamkülönbözet-elszámolás, a nem pénzben történő[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. május 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 175
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,