Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott ellenérték tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Kifizetett ellenérték visszafizetése

Kérdés: A szolgáltatás igénybevételére kötött szerződés nem megfelelő teljesítése miatt a bírósághoz fordultunk. A bírósági végzés a szolgáltatót a már kifizetett ellenérték visszafizetésére kötelezte. A visszafizetésre nem került sor, mivel a szolgáltató felszámolása megkezdődött. A felszámoló nyilvántartásba vette és visszaigazolta jogos követelésünket. Hogyan történik a fenti összeg könyvelése, mérlegbe történő beállítása?
Részlet a válaszból: […]követelést, és ha igen, akkor mivel szemben? A bíróság jogerőre emelkedett ítélete (végzése) a szolgáltatóra is vonatkozik. Valóban az indokoltnál többet számlázott. Ezért a szolgáltatónak az ítélet jogerőre emelkedése napjával helyesbítő számlát kellett (kell) kiállítania, amely alapján a kérdező cégnél a költségek csökkenésének megfelelő összegű egyéb bevételt (a költségek előző évvel kapcsolatosak), az előzetesen felszámított áfát csökkentő tételt kell elszámolnia a szolgáltatóval szembeni követelés kimutatásával. (Ezen helyesbítő számla alapján a szolgáltatónak az árbevételt, a fizetendő áfát kellett csökkentenie a kérdező céggel szembeni kötelezettség előírásával.) Ha ezen bizonylatolás megtörtént, akkor a kérdező cég követelést mutat ki a szolgáltatóval szemben (a szolgáltató pedig kötelezettséget a kérdező céggel szemben). Ha a szolgáltatót felszámolják, akkor a szolgáltatóval szembeni követelést az általános előírások szerint kell minősíteni, annak összegét értékvesztés elszámolásával csökkenteni, illetve ha a behajthatatlanság feltételei teljesülnek, behajthatatlan követelésként kell leírni. Amennyiben a szolgáltató nem adott helyesbítő számlát, akkor azt[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. június 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3175
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Támogatásmegrendelés ellenértéke, áfakötelezettsége, elszámolása

Kérdés: Milyen áfakötelezettség kapcsolódik ahhoz a kapott támogatáshoz, amely támogatás konkrét megrendelés ellenértéke? Társaságunk reklámmegállapodás alapján sportegyesületet támogat. Hol számolható el a támogatás összege, és van-e valamilyen adóvonzata?
Részlet a válaszból: […]kötelezettségét írja elő. Ezért pl. nincs áfafizetési kötelezettség egy-egy projekt megvalósulásához kapott, fejlesztési célú támogatás után sem.) Amikor tehát a társaság úgy ad támogatást a sportegyesületnek, hogy annak (esetleg a támogatás sportcélú felhasználásának igazolásán túl) semmilyen kötelezettsége sincs a támogató felé, a kapott támogatás áfakörön kívüli bevételnek minősül a támogatottnál. Ha azonban a támogató ragaszkodik ahhoz, hogy pl. az egyesület nevében, a játékosok mezén stb. neve, emblémája, a támogatás ténye stb. megjelenjen, vagy bármi egyéb, az egyesület részéről kötelezően elvégzendő tevékenységet, ügyletet ír elő, lényegében reklámtevékenységet (vagy egyéb ellenszolgáltatást) vár el pénzéért. Ekkor a folyósított támogatás - elnevezésétől függetlenül - a kért reklám vagy egyéb ügylet ellenértéke, s mint ilyen, az általános szabályok szerint áfaköteles bevétel lehet. (Persze, ha a reklám nem kötelező, vagyis az egyesület nem követ el szerződésszegést, ha a reklámtevékenységet nem végzi vagy nem vállalja, úgy a támogatás értelemszerűen nem ennek ellenértéke.) Az előbbiek alapján a számviteli elszámolás a társaságnál: a támogatott kötelezettségvállalása nélkül adott pénzbeli támogatás végleges pénzátadásnak minősül, amelyet az új Szt. 86. §-a (7) bekezdésének c) pontja szerint rendkívüli ráfordításként kell elszámolni; a reklámtevékenység vagy egyéb szolgáltatás sportegyesület által számlázott értékét igénybe[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. március 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 97
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,