Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott elveszett bizonylat tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Elveszett bizonylatok pótlása

Kérdés: Mi a teendő abban az esetben, ha a gazdasági társaság olyan - esetleg több évet érintő - bizonylatai (vevői, szállítói számlák, pénztárkiadási bizonylatok stb.), amelyek nehezen pótolhatók, elvesznek, megrongálódnak? Jegyzőkönyvet kell felvenni? Az adóhatóságnak jelezni kell?
Részlet a válaszból: […]elvesztésének, megrongálódásának tényéről a társaság vezetésének olyan jegyzőkönyvet kell felvennie, amelyben fajtánként rögzítik az elveszett, megrongálódott bizonylatok megnevezését, keltét, sorszámát, azt, hogy a bizonylatot milyen gazdasági eseményről állították ki, milyen értéken, a bizonylatot milyen főkönyvi számlára könyvelték stb. A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell azokat a - z esetleg feltételezett - körülményeket is, amelyek a bizonylatok elveszéséhez, megrongálódásához vezettek, továbbá azokat a feladatokat, amelyeket a társaságnál a bizonylatok pótlása érdekében feltétlenül meg kell tenni. A hivatkozott felelősségi szabályból az következik, hogy az elveszett bizonylatokat sürgősen pótolni kell, a megrongálódott bizonylatokat pedig (ha lehet) helyre kell állítani, ennek hiányában pótolni kell. A bizonylatok pótlásának, teljesértékűsége helyreállításának módszerét, illetve feladatait - az adott társaság sajátosságainak figyelembevételével - a társaság vezetésének kell kialakítania, illetve meghatároznia, a pótlás és a teljesértékűség hitelességének biztosításával. Nyilvánvaló, hogy ez a különböző bizonylatoknál más-más módon történhet. Az elveszett számla pótlására egyfajta módszert tartalmaz a Számviteli Levelek 185. számában a 3846. kérdésre adott válasz. Az Art. 47.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. május 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4169
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,