Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

12 találat a megadott étkezés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Előadóművészek étkezési költségtérítése

Kérdés: Cégünk külföldi előadóművészeket közvetít. Az előadók szállásköltsége cégünket terheli. A szállás számlán sokszor szerepel minibár használata. Ha az előadóművésszel kötött szerződés tartalmazza az étkezés költségének térítését is, reprezentációnak minősül ez?
Részlet a válaszból: […]reprezentáció kritériumainak. Ebből következően a magánszemély bevétele a minibár használata címén kifizetett összeg. Ezen összeget a kifizetőnél 27 százalék egészségügyi hozzájárulás terheli, a magánszemély jövedelmének
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. október 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6466
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Alapítványi szakiskola étkezési és szállásszolgáltatása

Kérdés: Alapítvány által fenntartott szakiskola OKJ-s képzést is végez, amelynek keretében igény szerint szállást és étkezést is biztosít a résztvevőknek a kollégiumban. A szállás és az étkezés áfamentes? A szállás és étkezés bevétele vállalkozásból származó bevételnek minősül?
Részlet a válaszból: […]meghatározott értékkel bírnak. Mindezek figyelembevételével - a konkrét tényállás mellett - áfaszempontból a következők állapíthatók meg: Az alapítványi szakiskolának [úgy is, mint az Áfa-tv. 85. §-a (4) bekezdésének d) pontja szerinti közszolgáltatónak, és úgy is, mint az Áfa-tv. 85. §-a (1) bekezdésének i) pontjában felsorolt egyéb felnőttképzést folytató intézménynek] az Országos Képzési Jegyzékben meghatározott szakképesítést adó képzési tevékenysége az Áfa-tv. 85. §-a (2) bekezdése a) pontjának értelmében az egyéb oktatás körébe tartozik, amelynek keretében végzett szolgáltatásnyújtásai mentesek az áfa alól [Áfa-tv. 85. § (1) bekezdés i) pont]. Mivel a kérdés szerint az ezen adómentes képzési tevékenységében részt vevők veszik (vehetik) igénybe a kollégiumi szállást és étkezést, megállapítható, hogy ez esetben a kollégiumi ellátás szorosan kapcsolódik az egyéb oktatás körébe tartozó képzési tevékenységhez. Ez utóbbi szoros kapcsolatra tekintettel elmondható az, hogy az Áfa-tv. 85. §-a (1) bekezdése i) pontjának értelmében az alapítványi szakiskola kollégiumi ellátási tevékenysége is mentes az áfa alól. Ezen adómentesség azonban a konkrét kérdés szempontjából kizárólag csak a kollégiumi szállásra[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. február 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4484
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

3. találat: Adómentes étkeztetés

Kérdés: Milyen szabályok vonatkoznak 2004-ben az adómentesen adható természetbeni étkeztetésre vagy a fogyasztásra készétel vásárlására szolgáló utalványos konstrukcióra?
Részlet a válaszból: […]természetben nyújtott étkeztetés fogalma hatályon kívül került, és a munkáltató által nyújtható melegétkeztetés értelmezése kiszélesedik. A változó szabályok szerint 2004-től a munkavállaló részére étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés nyújtása révén - továbbra is akár utalvány közbeiktatásával - juttatott bevétel törvényben meghatározott része minősül adómentesnek. Kikerült a rendelkezésből az időbeli és térbeli korlátozás, miszerint a melegétkeztetésen a munkahelyen vagy a törvényes munkaközi étkezési szünet idejében a munkahely elérhető körzetében melegétkeztetést nyújtó szolgáltatónál a munkavégzés napján elfogyasztott étel értendő. Ez azt jelenti, hogy[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. január 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1537
Kapcsolódó tárgyszavak:

4. találat: Természetbeni juttatás közhasznú alapítvány továbbképzésén

Kérdés: Természetbeni juttatásnak minősül-e a közhasznú alapítvány, egyesület által továbbképzésen (politikai vándortábor, női képzés) adott étel, ital, kell-e valamilyen közterhet fizetni, ha a továbbképzés ingyenes, illetve ha a továbbképzés résztvevői jelképes összeget (100 Ft/fő) fizetnek?
Részlet a válaszból: […]százalék) és - ha az ellátásban részesülő nem minősül biztosítottnak - az egészségügyi hozzájárulást (11 százalék), illetve a társadalombiztosítási járulékot (2002-ben 29 százalék) és a munkaadói járulékot (3 százalék), ha az ellátásban részesülő biztosítottnak minősül, a juttatónak kell megfizetni. A
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. június 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 736
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

5. találat: Továbbképzés: étkezési költség

Kérdés: A dolgozók továbbképzési költségének 50 százalékát a cég fizette. Az oktatásszervezőtől kapott igazoláson szerepel a bentlakásos programon közvetített szolgáltatásként nyújtott étkezés, üdítő, kávé ellenértéke. Ezt az igazolást az adóalap megállapításához adta ki a szervező. Mi a teendője cégünknek és a dolgozóknak?
Részlet a válaszból: […]utána fizetni a 44 százalék személyi jövedelemadót és biztosított esetében a társadalombiztosítási járulékot, más esetben az egészségügyi hozzájárulást,valamint a munkaviszonyra tekintettel adott juttatás esetében a munkaadói járulékot. A természetbeni juttatás és a felsorolt közterhek a vállalkozás érdekében felmerült költségnek minősülnek a társaságiadó-alap megállapítása szempontjából, ha a képzésben részt vevő személyek a céggel munkaviszonyban állnak, illetve annak vezető tisztségviselői, tevékenységében személyesen közreműködő tagjai, valamint korábban munkaviszonyban álló, saját jogú nyugdíjasai [Tbj-tv. 4. §-ának f) pontja] vagy az említett magánszemélyek közeli hozzátartozói.Megjegyzés: Az oktatásszervező által adott - a kérdésben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. február 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 554
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

6. találat: Hallgatók részére biztosított étkezés, szállás

Kérdés: Oktatási intézmény a megrendelővel történt megállapodás alapján a hallgatók részére étkezést és szállást biztosít. Ez természetbeni juttatásnak minősül. Megfizetheti-e az adót és a járulékot az intézmény? Amennyiben a számlában ezt feltünteti, akkor azt a megrendelő fizeti meg?
Részlet a válaszból: […]költségként elszámolt értéke azzal, hogy egyebekben a hivatali, üzleti utazásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Ez utóbbi mondatrész tehát utal a 7. § (1) bekezdésének g) pontjára, mely szerint hivatali, üzleti utazás esetén az utazásra, a szállás díjára szolgáló összeg sem bevétel a magánszemélynél. A képzőnek az étkezés díját (miután ez adóköteles természetbeni juttatás) fel kell tüntetnie a megrendelőnek kiállított számlában. Ha a képző megtérítteti a megrendelővel az étkezést, akkor ez az összeg a megrendelő részéről a képzésben részt vevőnek nyújtott természetbeni juttatásnak minősül, amit a 366. kérdésre adott válasz szerinti adó- és járulékfizetési kötelezettség (44 % szja, 31 % társadalombiztosítási, 31 % munkaadói[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. október 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 389

7. találat: Szakmai továbbképzés keretében nyújtott étkezés

Kérdés: A szakmai továbbképzés számláján nincs feltüntetve, hogy mennyi az étkezés. A résztvevők az előadás anyagát megkapják. Van-e adó- és tb-fizetési kötelezettség?
Részlet a válaszból: […]juttatások. Az ezen járulékos szolgáltatások utáni közterhek azt a kifizetőt terhelik, amely ezeket a juttatásnak minősülő költségeket a magánszemély helyett viseli. (Ha a szervező nem tünteti fel az étkezés díját, akkor annak terheit ő viseli, azonban ezt a tényt is írásban közölni kell a résztvevővel!) Az oktatás szervezőjének tájékoztatnia kell a megrendelőt, hogy a szolgáltatásnak van-e adóköteles természetbeni juttatásnak minősülő része vagy sem. Ha az oktatásszervező megtérítteti a megrendelővel a nyújtott szolgáltatás részeként a természetbeni juttatást, akkor az Art. 33. §-a alapján a számlát úgy kell kiállítania, hogy[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. október 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 366

8. találat: Filmforgatás alatti étkezés minősítése

Kérdés: Számviteli Levelek 13. szám 243. kérdésre adott válasz aktualizálása
Részlet a válaszból: […]vagy "sima" természetbeni juttatásról van szó) itt nem az eseménytől függ, hanem attól, hogy ki részesül az adott juttatásban. Nyilvánvalóan a forgatáson részt vevő színész, operatőr nem reprezentációban, hanem
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. október 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 355
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

9. találat: Szakmai konferencián biztosított étkezés áfája

Kérdés: Szakmai konferenciákon biztosított étkeztetés áfája levonható-e a konferenciaszervezőnél?
Részlet a válaszból: […]Más kérdés, hogy annak áfatartalma levonható-e akkor, ha a tanfolyami szolgáltatás tárgyi alapon mentes az adófizetés alól. Amennyiben az étkeztetést a résztvevő külön feltételek mellett veheti igénybe (tehát a tanfolyamon anélkül is részt vehet, hogy részére étkezést biztosítanának), az étkeztetést a tanfolyamszervező közvetítheti. Ha azonban a részvételi díjban minden benne van, és a tanfolyam tárgyi adómentes besorolású, úgy az étkeztetés beszerzését terhelő áfa a 33. § (1) bekezdésének b) pontja alapján nem vonható le. Más a helyzet azonban akkor, ha a cég nem külső megrendelőknek nyújt tanfolyamokat, hanem belső továbbképzéseket, tréningeket tart, s résztvevői (a cég alkalmazottai) azért semmit sem[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. szeptember 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 302
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

10. találat: Filmforgatás alatti étkezés minősítése

Kérdés: A filmforgatás alatt a közreműködő vállalkozók és a szereplők részére a vállalkozó által felszolgált, a megrendelő felé ilyen címen továbbszámlázott étkezés minek minősül?
Részlet a válaszból: […]vállalkozók és a szereplők részére adott étkezés természetbeni juttatás, amely után a megrendelőnek kell a közterhet
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. június 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 243
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
| 1 - 10 | 11 - 12 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést