Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott étkezési jegy tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Étkezési jegyek könyvelése

Kérdés: Vendéglátó-ipari kft. - amelyik egy nagyvállalat telephelyén működik, de utcáról látogathatják a vendégek - saját kibocsátású étkezési jegye­ket is ad ki. Ezeket számlázza az éttermet bérbe adó vállalatnak, amely az ellenértéket kifizeti, majd a dolgozók ebédeléskor beváltják a jegyeket. Más külső vendégek fizethetnek bankkártyával, SZÉP kártyával, egyéb étkezési utalvánnyal. Ezeket hogyan kell könyvelni?
Részlet a válaszból: […]átadáskor - az átvétel elismertetése mellett - kell az átadott étkezési jegyek ellenértékét a személyi jellegű egyéb kifizetések között elszámolni, az ellenérték 1,19-szeresét tekintve adóalapnak, megfizetni a 16 százalék személyi jövedelem­adót, továbbá a 14, illetve 27 százalék egészségügyi hozzájárulást.A vendéglátónál a saját kibocsátású étkezési jegyek elfogadásáról külön nyilvántartást kell vezetni. Ha az étteremben a pénztárgépbe a saját kibocsátású étkezési jegyek átvételét is rögzítették (T 381 - K 91-92, 467), akkor annak összegével a pénztári bevételt az adott vevővel (a bérbeadóval) szembeni kötelezettség csökkentésével kell kivezetni (T 4799 - K 381), mivel tényleges pénzbevétel nem a szolgáltatás igénybevételekor, hanem korábban, az étkezési jegyek értékesítésekor volt.Ha az étteremben a pénztárgépbe az elfogadott saját kibocsátású étkezési jegyeket nem rögzítik, akkor - külön nyilvántartás (összesítés) alapján - az árbevételt és a fizetendő áfát a bérbeadóval szembeni kötelezettség csökkentésével kell elszámolni (T 4799 - K 91-92, 467).Ha a vendéglátónál a fogyasztásnak bankkártyával, SZÉP kártya, egyéb étkezési utalvány elfogadásával történik a "kifizetése", akkor azt közvetlenül rögzíthetik a pénztárgépben is (T 381 - K 91-92, 467), de azt a bankkártyát, a SZÉP kártyát, az egyéb étkezési[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. június 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5892
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Étkezési utalványok nyilvántartása

Kérdés: A dolgozóknak vásárolt, de még ki nem adott étkezési utalványokat a mérlegben a pénz­eszközök, a pénztár, csekk soron vagy a forgatási célú értékpapíroknál kell kimutatni?
Részlet a válaszból: […]ellenértékként kifizetett összegben az egyéb követelések között kell állományba venni (T 368 - K 381, 384), a személyi jellegű egyéb kifizetések között csak a dolgozók részére történő átadás időpontjával, az átvétel elismertetése mellett lehet (T 551 - K 368) könyvelni. Az átadás időpontjához kapcsolódik a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. április 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4997
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Étkezési jegy kezelési költsége

Kérdés: Cégünk 1400 Ft értékben étkezési jegyet vásárol dolgozói részére. Az étkezési jegyet árusító cég kezelési költséget számít fel. Adóköteles természetbeni juttatásnak minősül-e az 1400 Ft-ot meghaladóan fizetett kezelési költség?
Részlet a válaszból: […]utalvány értékéből legfeljebb havi 1400 forintig terjedő kedvezmény. Ebből már következik a válasz is, amennyiben a kérdésben szereplő módon megvásárolt étkezési jegyek alapján 1400 forintot meghaladó értékben lehet ingyenesen fogyasztásra kész ételt vásárolni, akkor a "kezelési költség" valójában nem kezelési költség, hanem a jegy értékét növelő tétel. Természetesen, ha a kezelési költség valóban kezelési költség, akkor azért nem adnak ingyenesen fogyasztásra[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. szeptember 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 871
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,