Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott étkeztetési hálózat tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Étkeztetési hálózati rendszer tervezése, jogdíja

Kérdés: Ügyfelem egy étkeztetési hálózathoz tartozó üzletet nyitott, amely kizárólag az ő termékeit értékesítheti, azokból készíthet és forgalmazhat ételeket. A bolt kialakítása az étkeztetési rendszer előírása és megrendelése szerint készült el, egy építésziroda által, amelyre az építésziroda kiszámlázott tervezést és jogdíjat az ügyfelemnek. Hogyan kell ezt könyvelni? Amennyiben immateriális javak között kell kimutatni, milyen értékcsökkenési leírást kell alkalmazni a számviteli és a társaságiadó-törvény szerint?
Részlet a válaszból: […]akkor a tervezés költségeit (mint a rendszer használatához szükséges dokumentum megszerzésének ellenértékét) a szellemi termékek között, a jogdíjat a vagyoni értékű jogok között indokolt állományba venni.Az évenként elszámolandó értékcsökkenés meghatározása során abból célszerű kiindulni, hogy a hálózathoz való csatlakozást tartalmazó szerződés hány évig érvényes, hány év után kell érdemileg módosítani, illetve mikor kell ismételten jogdíjat fizetni. Az így számított időtartamot indokolt az amortizáció számításánál figyelembe venni. Nem tartjuk valószínűnek, hogy az előbbiekben hivatkozott szerződés határozatlan időtartamig lenne érvényben, és jogdíjat sem kellene - ez esetben - ismételten fizetni. De ha mégis így lenne, akkor az amortizációs időszakot a várható használat, a hálózathoz való tartozás várható időtartama függvényében, legalább 5 évben indokolt a szellemi terméknél is,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. december 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8398
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,